Povrće

Paradajz

Paradajz ili rajčica je superhrana gusta hranjivim sastojcima koja nudi korist čitavom nizu tjelesnih sistema. Njegov nutritivni sadržaj podržava zdravu kožu, gubitak kilograma i zdravlje srca.

Uprkos popularnosti rajčice, u Sjedinjenim Državama (SAD) se prije samo 200 godina smatralo da su otrovne. To je vjerojatno zato što biljka pripada otrovnoj porodici noćurka.

Paradajz je sada četvrto najpopularnije svježe povrće iza krumpira, zelene salate i luka . Ovaj članak će ispitati njihove moćne zdravstvene beneficije, nutritivni sadržaj, načine za uključivanje više paradajza u prehranu i rizike od konzumacije paradajza.

Paradajz je izuzetno hranljiva biljna hrana. Blagodati konzumiranja različitih vrsta voća i povrća su impresivne, a ni paradajz se ne razlikuje. Kako se udio biljne hrane u prehrani povećava, smanjuje se rizik od razvoja srčanih bolesti , dijabetesa i raka.

Postoje različite vrste i veličine paradajza, a mogu se pripremiti na različite načine. Tu spadaju paradajz cherry, dinstana paradajz, sirova rajčica, supe, sokovi i kašice.

Zdravstvene koristi mogu se razlikovati od vrste do vrste. Na primjer, čeri paradajz ima veći sadržaj beta-karotena od obične rajčice.

Veliki unos voća i povrća povezan je i sa zdravom kožom i kosom, povećanom energijom i manjom težinom. Povećanje potrošnje voća i povrća značajno smanjuje rizik od gojaznosti i ukupnog mortaliteta.

1) Rak

Paradajz je izvrstan izvor vitamina C i drugih antioksidansa . Pomoću ovih komponenti paradajz može pomoći u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala. Poznato je da slobodni radikali uzrokuju rak.

A nedavna studija u časopisu Molecular Cancer Research povezani unos visok nivo beta-karotena u prevenciji tumora razvoja raka prostate .

Paradajz takođe sadrži likopen. Likopen je polifenol ili biljni spoj koji je povezan s jednom vrstom prevencije raka prostate . Paradajzu daje i karakterističnu crvenu boju.

Proizvodi od paradajza osiguravaju 80 posto dijetnog likopena koji se konzumira u SAD-u

A studija japanske populacije pokazuje da potrošnja beta-karoten može smanjiti rizik od raka debelog crijeva . Unos vlakana iz voća i povrća povezan je sa smanjenim rizikom od raka debelog creva .

Prehrana bogata beta-karotenom može igrati zaštitnu ulogu protiv raka prostate.

Potrebna su dalja istraživanja zasnovana na ljudima kako bi se istražile moguće uloge likopena i beta-karotena u prevenciji ili liječenju raka.

2) Krvni pritisak

Održavanje niskog unosa natrijuma pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska. Međutim, povećanje unosa kalijuma može biti podjednako važno zbog njegovih efekata širenja na arterije. Prema Nacionalnom istraživanju zdravstvenih i nutricionističkih ispitivanja (NHANES) , manje od 2 posto odraslih osoba u SAD-u ispunjava preporučeni dnevni unos kalijuma od 4.700 miligrama (mg).

Visok unos kalijuma i nizak natrijum takođe su povezani sa 20 posto smanjenim rizikom od umiranja iz svih uzroka.

3) Zdravlje srca

Sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina C i holina u paradajzu podržava zdravlje srca. Povećanje unosa kalijuma, zajedno sa smanjenjem unosa natrijuma, najvažnija je promjena u prehrani koju prosječna osoba može napraviti kako bi smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Paradajz takođe sadrži folate . Ovo pomaže uravnotežiti nivo homocisteina. Homocistein je aminokiselina koja je rezultat razgradnje proteina. Rečeno je da povećava rizik od srčanog i moždanog udara . Upravljanje nivoom homocisteina pomoću folata smanjuje jedan od faktora rizika za srčane bolesti.

Ne samo da je visok unos kalijuma povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, već je poznat i po tome što štiti mišiće od propadanja, čuva mineralnu gustinu kostiju i smanjuje proizvodnju kamenaca u bubrezima .

4) Dijabetes

Studije su pokazale da osobe s dijabetesom tipa 1 koje jedu dijetu bogatu vlaknima imaju niži nivo glukoze u krvi, dok osobe s dijabetesom tipa 2 mogu imati poboljšani nivo šećera u krvi, lipida i insulina . Jedna šalica cherry paradajza daje oko 2 grama (g) vlakana.

Američko udruženje za dijabetes preporučuje konzumaciju oko 25 g vlakana dnevno za žene i oko 38 g dnevno za muškarce.

5) Zatvor

Jesti hranu koja sadrži puno vode i vlakana, poput paradajza, može pomoći hidrataciji i podržati normalno pražnjenje crijeva. Paradajz se često opisuje kao laksativno voće.

Vlakna dodaju masu stolici i korisna su za smanjenje zatvora . Međutim, uklanjanje vlakana iz prehrane također je pokazalo pozitivan utjecaj na zatvor.

Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdilo laksativno svojstvo paradajza.