Povrće

Patlidžan

Patlidžan ili patlidžan osigurava vlakna i niz hranjivih sastojaka. Ovo niskokalorično povrće sadrži mediteransku prehranu.

Mnogi od nas su najpoznatiji patlidžane koji su veliki i tamnoljubičasti, ali oblik, veličina i boja mogu varirati od malih i duguljastih do dugih i tankih i od nijansi ljubičaste do bijele ili zelene.

Prednosti patlidžana

Porcija patlidžana može osigurati najmanje 5% dnevne potrebe osobe za vlaknima, bakrom , manganom, B-6 i tiaminom. Sadrži i druge vitamine i minerale. Pored toga, patlidžani su izvor fenolnih spojeva koji djeluju kao antioksidanti .

Antioksidanti su molekuli koji pomažu tijelu da eliminira slobodne radikale – nestabilne molekule koji mogu oštetiti stanice ako se akumuliraju u velikim količinama. Hrana koja sadrži antioksidanse može pomoći u prevenciji niza bolesti.

Među antioksidantima u patlidžanima su antocijani, uključujući nasunin, lutein i zeaksantin.

Zdravlje srca

Vlakna, kalijum , vitamin C, vitamin B-6 i antioksidanti u patlidžanima podržavaju zdravlje srca.

A pregled objavljen 2019. godine predložio da jedete hranu koja sadrži određene flavonoida, uključujući i antocijana, pomaže u smanjenju upalnih markera koji povećavaju rizik od srčanih bolesti .

Studija iz 2013. godine pokazala je da žene u srednjim godinama koje su konzumirale više od 3 porcije borovnica i jagoda nedeljno – dobrih izvora antocijanina – imaju 32% manji rizik od srčanih bolesti od onih koje su konzumirale manje ovog voća.

U drugoj istrazi istraživači su zaključili da se čini da žene s visokim unosom antocijana imaju znatno niži krvni pritisak i manje ukrućenje arterija od onih koje su jele manje ovih spojeva.

Saznajte o drugim namirnicama koje mogu poboljšati zdravlje srca.

Holesterol u krvi

Patlidžan sadrži vlakna, a to može pogodovati nivou holesterola . Šalica kuvanih kockica patlidžana, teška 96 grama (g), sadrži oko 2,4 g vlakana .

Rezultati studije iz 2014. godine na glodavcima pokazali su da hlorogena kiselina, primarni antioksidans u patlidžanima, može smanjiti nivo lipoproteina male gustine ili „lošeg“ holesterola i smanjiti rizik od bezalkoholne masne bolesti jetre.

Upravljanje visokim holesterolom? Naučite koju hranu jesti ili izbjegavati.

Rak

Polifenoli u patlidžanima mogu pomoći u zaštiti tijela od raka . Antocijanini i hlorogena kiselina štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Dugoročno, ovo može pomoći u sprečavanju rasta tumora i širenja ćelija karcinoma.

Antocijanini mogu pomoći u postizanju toga sprječavanjem stvaranja novih krvnih žila u tumoru, smanjenjem upale i blokiranjem enzima koji pomažu ćelijama karcinoma da se šire.

Kako prehrana utječe na rizik od raka dojke ?

Kognitivna funkcija
Nalazi studija na životinjama sugeriraju da nasunin, antocijanin u koži patlidžana, može pomoći u zaštiti membrana moždanih ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nasunin takođe pomaže u transportu hranljivih sastojaka u ćelije i izbacivanju otpada.

Antocijanini takođe pomažu u prevenciji neuroinflame i olakšavaju protok krvi u mozak. Ovo bi moglo pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja i drugih aspekata mentalnog opadanja povezanih sa godinama.

Laboratorijski eksperimenti pokazali su da nasunin može smanjiti razgradnju masti u mozgu, proces koji može prouzrokovati oštećenje ćelija.

Saznajte više o hrani koja može pojačati rad mozga.

Upravljanje težinom

Prehrambena vlakna mogu pomoći ljudima da upravljaju svojom težinom. Osoba koja slijedi dijetu bogatu vlaknima manje je vjerovatno da će se prejesti, jer vlakna mogu pomoći osobi da se duže osjeća sitijom.

Patlidžani sadrže vlakna i imaju malo kalorija – mogu doprinijeti zdravoj, niskokaloričnoj prehrani.

Međutim, patlidžan može upiti puno ulja tokom prženja. Svatko tko želi smršaviti trebao bi ga pripremiti na drugačiji način, primjerice pečenjem na žaru ili prženjem na zraku.

Ovdje ćete naći još savjeta za mršavljenje.

Zdravlje očiju

Patlidžan takođe sadrži antioksidante lutein i zeaksantin. Čini se da lutein igra ulogu u zdravlju očiju i može pomoći u sprečavanju starosne degeneracije makule , što može dovesti do gubitka vida kod starijih ljudi.

Priprema

Patlidžani bi trebali biti čvrsti i donekle teški zbog svoje veličine, glatke, sjajne kože i intenzivne ljubičaste nijanse. Izbjegavajte one koji izgledaju uvenuli, podljevi ili obezbojeni.

Čuvajte ih u frižideru dok ne budu spremni za upotrebu. Ako kožu ostavite netaknutu, dulje će je učiniti svježom.

Pri rezanju patlidžana koristite nož od nehrđajućeg čelika, a ne ugljičnog čelika kako biste spriječili fitokemijsku reakciju koja može dovesti do toga da patlidžan pocrni.

Patlidžan može imati pomalo gorak ukus. “Znojenje” patlidžana solju izvući će vlagu i neke spojeve koji doprinose gorčini, što će na kraju meso učiniti nježnijim.

Da biste to učinili:

  • narežite patlidžan na kriške, kockice, trake ili polovice i stavite ih na dasku
  • pospite ih solju
  • Nakon otprilike 30 minuta isperite sol i osušite komade
  • pržite, pecite, pecite, pecite ili kuhajte na pari
  • Znojenje patlidžana takođe će smanjiti apsorpciju ulja tokom kuhanja.