Povrće

Mrkva

Mrkva ( Daucus carota ) je korjenasto povrće za koje se često tvrdi da je savršena zdrava hrana. Hrskava je, ukusna i vrlo hranjiva. Mrkva je posebno dobar izvor beta karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidansa (1Pouzdani izvor).

Oni takođe imaju brojne zdravstvene beneficije. Oni su namirnice za mršavljenje i povezani su sa nižim nivoom holesterola i poboljšanim zdravljem očiju. Štaviše, njihovi karotenski antioksidanti povezani su sa smanjenim rizikom od raka.

Mrkva se nalazi u mnogim bojama, uključujući žutu, bijelu, narančastu, crvenu i ljubičastu. Narančasta mrkva svoju svijetlu boju dobija od beta karotena, antioksidansa koji vaše tijelo pretvara u vitamin A.

Kalorije

Sadržaj vode mrkve kreće se od 86–95%, a jestivi dio sadrži oko 10% ugljikohidrata.

Mrkva sadrži vrlo malo masti i proteina (3Pouzdani izvor).

Prehrambene činjenice za dvije male do srednje sirove mrkve (100 grama) su:

  • Kalorije: 41
  • Voda: 88%
  • Proteini: 0,9 grama
  • Ugljikohidrati: 9,6 grama
  • Šećer: 4,7 grama
  • Vlakna: 2,8 grama
  • Masnoća: 0,2 grama
  • Ugljikohidrati

Mrkva se uglavnom sastoji od vode i ugljikohidrata .

Ugljikohidrati se sastoje od škroba i šećera, poput saharoze i glukoze.

Oni su takođe relativno dobar izvor vlakana, jer jedna mrkva srednje veličine (61 grama) daje 2 grama.

Mrkva se često nalazi na niskom nivou u glikemijskom indeksu (GI), što je mjera koliko brzo hrana povisuje šećer u krvi nakon obroka.

Njihov GI kreće se od 16–60 – najniži za sirovu mrkvu, malo veći za kuvanu, a najviši za pire.

Jesti hranu s niskim glikemija povezano je s brojnim zdravstvenim blagodatima i smatra se posebno korisnom za ljude sa dijabetesom.

Vlakna

Pektin je glavni oblik topivih vlakana u mrkvi ( 8 ). Topiva vlakna mogu smanjiti razinu šećera u krvi usporavajući varenje šećera i škroba. Oni također mogu hraniti prijateljske bakterije u vašem crijevu, što može dovesti do poboljšanja zdravlja i smanjenog rizika od bolesti.

Štaviše, određena topiva vlakna mogu oslabiti apsorpciju holesterola iz vašeg probavnog trakta, smanjujući holesterol u krvi. Glavna netopiva vlakna u mrkvi su celuloza, hemiceluloza i lignin. Netopljiva vlakna mogu smanjiti rizik od zatvora i pospješiti redovno pražnjenje crijeva.

Zdravstvene prednosti mrkve

Veliki dio istraživanja na šargarepi fokusirao se na karotenoide.

Smanjen rizik od raka

Prehrana bogata karotenoidima može pomoći u zaštiti od nekoliko vrsta karcinoma . To uključuje rak prostate, debelog crijeva i želuca. Žene sa visokim nivoom karotenoida u cirkulaciji mogu takođe imati smanjeni rizik od raka dojke.

Današnja istraživanja sugeriraju da bi karotenoidi mogli zaštititi od raka pluća, ali novija istraživanja nisu utvrdila povezanost.

Smanjite nivo holesterola u krvi

Visok holesterol u krvi dobro je poznat faktor rizika za bolesti srca . Unos mrkve povezan je sa nižim nivoima holesterola.

Gubitak težine

Kao niskokalorična hrana, mrkva može povećati sitost i smanjiti unos kalorija u sljedećim obrocima (33Pouzdani izvor). Iz tog razloga mogu biti koristan dodatak efikasnoj dijeti za mršavljenje.

Zdravlje očiju

Pojedinci s niskim nivoom vitamina A vjerovatnije će doživjeti noćno sljepilo, stanje koje se može smanjiti jedenjem mrkve ili druge hrane bogate vitaminom A ili karotenoidima. Karotenoidi mogu smanjiti rizik od starosne degeneracije makule.