Povrće

Maslačak

Maslačak je porodica cvjetnica koje rastu u mnogim dijelovima svijeta. Poznati su i pod nazivom Taraxacum spp. , iako je Taraxacum officinale najčešća vrsta. Maslačak vam je možda najpoznatiji kao tvrdoglavi korov koji izgleda nikada ne napušta travnjak ili vrt.

Međutim, u tradicionalnim biljnim medicinama maslačak se poštuje zbog svog širokog spektra ljekovitih svojstava. Stoljećima se koriste za liječenje bezbroj fizičkih bolesti, uključujući rak, akne, bolesti jetre i probavne poremećaje.

Evo 5 potencijalnih zdravstvenih blagodati maslačka i šta nauka o njima ima reći.

Visoko hranjiv

Što se tiče nutritivnog sadržaja, zakrpa maslačka u vašem dvorištu može se pridružiti ljestvici s ostatkom vašeg povrtnjaka. Od korijena do cvijeta maslačak su visoko hranljive biljke, prepune vitamina, minerala i vlakana. Zelje maslačka može se jesti kuhano ili sirovo i služi kao izvrstan izvor vitamina A, C i K. Sadrži i vitamin E, folate i male količine ostalih vitamina B skupine. Štaviše, zelenilo maslačka daje značajnu količinu nekoliko minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Snažan antioksidans

Maslačak je pun snažnih antioksidansa, što može objasniti zašto ova biljka ima tako široku primenu za zdravlje. Antioksidanti su molekuli koji pomažu u neutralisanju ili sprečavanju negativnih efekata slobodnih radikala u vašem tijelu.

Slobodni radikali su proizvod normalnog metabolizma, ali mogu biti vrlo destruktivni. Prisustvo previše slobodnih radikala doprinosi razvoju bolesti i ubrzanom starenju. Stoga su antioksidanti neophodni za održavanje vašeg tijela zdravim. Maslačak sadrži visok nivo antioksidansa beta-karotena, za koji je poznato da pruža snažnu zaštitu od ćelijskih oštećenja i oksidativnog stresa.

Pomaže kod upala

Maslačak može biti efikasan u smanjenju upale izazvane bolešću zbog prisustva različitih biljnih aktivnih jedinjenja poput polifenola u biljci. Upala je jedan od prirodnih odgovora vašeg tijela na ozljede ili bolesti. Vremenom prekomjerna upala može dovesti do trajnog oštećenja tkiva i DNK vašeg tijela.

Neke studije epruvete otkrile su značajno smanjene markere upale u ćelijama tretiranim jedinjenjima maslačka. Studija na miševima sa umjetno izazvanom upalnom bolešću pluća pokazala je značajno smanjenje upale pluća kod onih životinja koje su dobile maslačak.

Pomaže kod kontrole šećera u krvi

Chicoric i chlorogenic acid dva su bioaktivna jedinjenja maslačka. Nalaze se u svim dijelovima biljke i mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Studije na epruvetama i životinjama pokazuju da ovi spojevi mogu poboljšati lučenje insulina iz gušterače, istovremeno poboljšavajući apsorpciju glukoze (šećera) u mišićnom tkivu.

Ovaj postupak dovodi do poboljšane osjetljivosti na inzulin i smanjenja nivoa šećera u krvi. U nekim studijama na životinjama, cikorna i hlorogena kiselina ograničavale su probavu škrobne ugljikohidratne hrane, što takođe može doprinijeti potencijalnoj sposobnosti maslačka da smanji šećer u krvi.

Smanjuje holesterol

Neka bioaktivna jedinjenja u maslačku mogu smanjiti holesterol, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Jedna studija na životinjama rezultirala je dramatično smanjenim nivoom holesterola i triglicerida na miševima koji su tretirani ekstraktom maslačka.

Studija zečeva procijenila je utjecaj dodavanja korijena i lišća maslačka prehrani s visokim holesterolom . Kunići koji su dobili maslačak imali su primjetno smanjen nivo holesterola (10Pouzdani izvor).

Iako su ovi ishodi intrigantni, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdili potencijalni efekti maslačka na holesterol kod ljudi.