babin zub
Ljekovito bilje

Babin zub

Babin zub (Tribulus terrestris), jednogodišnja biljka umjereno toplih i suptropskih područja iz porodice dvoliskovica (Zygophyllaceae). Nasuprotni listovi parno su perasti, cvijet ima 5 žutih latica vjenčića, a plod je trnoviti kalavac, koji se u nekim zemljama koristi u narodnom ljekarstvu. U nas babin zub raste na cijelom primorju kao korov na okopavinama (vinogradi, kukuruzišta, krumpirišta i vrtovi).

Zemaljski babin zub, bablji zub, babin zub, čir, ripje, gložje…, sve su to narodni nazivi za biljku koja je daleko poznatija po svom latinskom nazivu Tribulus terrestris. Rijetko kad se tako nešto dogodi, a razlog možete prosuditi i sami. Tribulus je puzavica rasperjanih i dlakavih listova, malenih (do jedan centimetar) i žutih cvjetova s pet latica. Najintrigantniji izgled ima ovalni plod s velikim čvrstim bodljama, koji opisuju kao “bodljikavi testis” ili “kozja glava” (što reći – ljudska mašta je beskrajna). Neobično je otporna i prilagodljiva, pa podjednako uspješno raste na suhom tlu ruba Sahare, kršu Dalmacije ili u Indiji (na visinama i do 3000 metara).

Koriste se plodovi, te mladi listovi i izdanci koji se mogu konzumirati prokuhani. Babin zub često koriste bodybuildera pošto biljka povećava razinu testosterona.

Premda je kozmopolitska biljka, babin zub postao je simbol Bugarske. U toj zemlji iza željezne zavjese, šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, započela su prva ozbiljnija klinička ispitivanja. Iako su rezultati bili vrlo ohrabrujući kod parova koji su se liječili od steriliteta, na Zapadu su u početku dočekani sa skepsom. No, malo-pomalo, ispitivanja su započela i na Zapadu. Na temelju njih babin zub postao je čak i odveć popularan. S obzirom na to da je reklamiran kao sredstvo za potenciju, povećanje mišićne mase i podizanje razine testosterona, njegov planetarni uspjeh bio je zajamčen.

Internet i police ljekarni začas su bili preplavljeni čarobnim kapsulama, često s načelom “što veća doza – to bolje”. Međutim, rođena je i zloporaba, jer se vjerovalo kako tribulus može oporaviti hormonski sustav nakon korištenja zabranjenih anaboličkih kortikosteroida kod body buildera. Katkad su pripravci tribulusa sadržavali i nedeklarirane molekule – lijekove koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije. Zbog toga uvijek treba ponavljati važnost kvalitete pripravka i fokusirati se samo na opravdano djelovanje.

ZdravaPriroda.info