zeleni crni bijeli caj
Ljekovito bilje

Dobrobiti zelenog, crnog i bijelog čaja

Čaj je naziv koji se daje mnogim pivima, ali koristi stvarnom smatraju samo zeleni čaj, crni čaj, bijeli čaj, oolong čaj i puerh čaj. Svi su izvedeni iz biljke Camellia sinensis, grma porijeklom iz Kine i Indije, a sadrže jedinstvene antioksidanse zvane flavonoidi. Najmoćniji od njih, poznat kao ECGC, može pomoći protiv slobodnih radikala koji mogu pridonijeti raku , srčanim bolestima i začepljenim arterijama .

Svi ovi čajevi također sadrže kofein i teanin, koji utječu na mozak i čini se da povećavaju mentalnu budnost.

Što su listovi čaja više obrađeni, to je manje sadržaja polifenola. Polifenoli uključuju flavonoide. Crni čajevi oksidiraju se ili fermentiraju, pa imaju niže koncentracije polifenola od zelenog čaja; ali njihova je antioksidativna snaga još uvijek velika.

Evo nekih otkrića o potencijalnim zdravstvenim blagodatima čaja:

Zeleni čaj

Izrađen od parnih čajnih listova, ima visoku koncentraciju EGCG i široko je proučavan. Antioksidanti zelenog čaja mogu ometati rast raka mjehura , dojke , pluća, želuca , gušterače i kolorektalnog karcinoma; spriječiti začepljenje arterija , sagorijevati masnoće, suzbiti oksidativni stres na mozgu , smanjiti rizik od neuroloških poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, smanjiti rizik od moždanog udara i poboljšati razinu kolesterola .

Crni čaj

Izrađen od fermentiranih listova čaja, crni čaj ima najveći sadržaj kofeina i čini osnovu za aromatizirane čajeve poput chai, zajedno s nekim instant čajevima. Studije su pokazale da crni čaj može zaštititi pluća od oštećenja uzrokovanih izlaganjem cigaretnom dimu. Također može smanjiti rizik od moždanog udara .

Bijeli čaj

Neotvrdnut i nefermentiran. Jedno je istraživanje pokazalo da bijeli čaj ima najmoćnija antikancerogena svojstva u usporedbi s više obrađenih čajeva.

ZdravaPriroda.info