Ljekovito bilje

Matičnjak

Matičnjak je višegodišnja biljka iz porodice mente. Listovi koji imaju blagu aromu limuna koriste se za proizvodnju lijekova. Matičnjak se koristi samostalno ili kao dio različitih kombinacija više biljaka.

Matičnjak se koristi za anksioznost , stres, nesanicu , probavne smetnje ( dispepsija ), demenciju , Alzheimerovu bolest i mnoga druga stanja, ali nema dobrih naučnih dokaza koji podržavaju mnoge od ovih upotreba.

U hrani i pićima ekstrakt i ulje matičnjaka koriste se za aromatizaciju.

Kako to radi?
Matičnjak sadrži hemikalije za koje se čini da imaju sedativni, umirujući učinak. To bi takođe moglo smanjiti rast nekih virusa.

Matičnjak je dobar za:

 • Alzheimerova bolest. Uzimanje matičnjaka na usta tokom 4 mjeseca može smanjiti uznemirenost, poboljšati razmišljanje i smanjiti simptome Alzheimerove bolesti. Aromaterapija matičnjakom koristila se i kod osoba sa Alzheimerovom bolešću. Ali ne postoje pouzdani dokazi koji potkrepljuju korist ovog oblika matičnjaka.
 • Anksioznost. Neka istraživanja pokazuju da uzimanje određenog proizvoda od matičnjaka (Cyracos tvrtke Naturex SA) smanjuje simptome kod osoba s poremećajima anksioznosti. Također, rana istraživanja pokazuju da uzimanje proizvoda koji sadrži matičnjak i još 12 sastojaka (Klosterfrau Melissengeist by Klosterfrau) smanjuje simptome anksioznosti poput nervoze ili nervoze.
 • Herpes na usnama (herpes labialis). Čini se da primjena balzama za usne koji sadrže ekstrakt matičnjaka (LomaHerpan by Infectopharm) na herpes na usnama skraćuje vrijeme zacjeljivanja i smanjuje simptome ako se primjenjuje u ranim fazama infekcije.
  Nesanica. Uzimanje matičnjaka (Cyracos by Naturex SA) dva puta dnevno tokom 15 dana poboljšava san kod osoba sa nesanicom. Čini se da uzimanje matičnjaka u kombinaciji s drugim sastojcima poboljšava kvalitet spavanja kod osoba s poremećajima spavanja. Rana istraživanja pokazuju da uzimanje 1-2 tablete određenog proizvoda koji sadrži matičnjak i korijen valerijane (Euvegal forte tvrtke Schwabe Pharmaceuticals) jednom ili dva puta dnevno može smanjiti probleme spavanja povezane s nemirom kod djece mlađe od 12 godina. Nije poznato da li učinak ovog Posljednji proizvod je zbog matičnjaka, valerijane ili njihove kombinacije.
 • Stres. Rana istraživanja pokazuju da uzimanje jedne doze matičnjaka povećava smirenost i budnost kod odraslih osoba pod mentalnim stresom. Druga rana istraživanja pokazuju da dodavanje matičnjaka hrani ili piću smanjuje anksioznost i poboljšava pamćenje i budnost tokom mentalnog testiranja. Čini se da matičnjak takođe smanjuje uznemireno ponašanje kod djece tokom stomatoloških pregleda. Čini se da uzimanje matičnjaka zajedno s ostalim sastojcima u maloj dozi smanjuje anksioznost tokom psihološkog stresa u laboratoriji. Ali čini se da uzimanje kombinacije u većoj dozi pogoršava anksioznost izazvanu stresom.

Nedovoljni dokazi za:

 • Vještine pamćenja i razmišljanja (kognitivna funkcija). Rana istraživanja pokazuju da uzimanje jedne doze matičnjaka poboljšava tačnost, ali usporava performanse na vremenskom testu memorije. Druga rana istraživanja pokazuju da uzimanje matičnjaka u kombinaciji s drugim sastojcima poboljšava opoziv riječi kod odraslih mlađih od 63 godine. Ali čini se da to nije korisno za starije odrasle osobe.
 • Pretjerano plakanje kod novorođenčadi (kolike). Čini se da davanje određenih proizvoda koji sadrže matičnjak i druge sastojke dojenčadi s kolikama tokom 1-4 sedmice smanjuje vrijeme plakanja. To također može povećati broj novorođenčadi kod koje kolike prolaze. Proizvodi koji se koriste u istraživanju uključuju ColiMil tvrtke Milte Italia SPA, ColiMil Plus tvrtke Milte Italia SPA i Calma-Bebi tvrtke Bonomelli.
 • Bolesti koje ometaju razmišljanje (demencija). Nejasno je pomaže li matičnjak smanjenju uznemirenosti kod osoba s demencijom. Rezultati istraživanja su oprečni.
  Depresija. Rana istraživanja pokazuju da uzimanje matičnjaka s oplođenim jajnim prahom ne poboljšava simptome depresije u odnosu na samo uzimanje oplođenog jaja u prahu.
  Loša probava (dispepsija). Čini se da određeni proizvod koji sadrži matičnjak i ostale sastojke (Iberogast Steigerwald Arzneimittelwerk GmbH) poboljšava refluks kiseline, bol u stomaku, grčeve, mučninu i povraćanje. Čini se da sličan kombinirani proizvod koji također sadrži matičnjak (STW 5-II tvrtke Steigerwald Arzneimittelwerk GmbH) poboljšava želučane i crijevne simptome kod osoba sa lošim probavama.
 • Porođajni bolovi. Prva istraživanja pokazuju da uzimanje matičnjaka nakon porođaja smanjuje bolove nakon porođaja približno jednako efikasno kao i uzimanje lijeka mefenamic.
  Dugotrajni poremećaj debelog crijeva koji uzrokuje bol u stomaku (sindrom iritabilnog crijeva ili IBS).
 • Emocionalni poremećaj uzrokovan ekstremnom usredotočenošću na fizički simptom (poremećaj somatskog simptoma).
 • Mučnina i povraćanje.
 • Plin (nadimanje).
 • Glavobolja.
 • Zubobolja.
 • Menstrualni grčevi (dismenoreja).
 • Poremećaj deficita pažnje i hiperaktivnosti (ADHD).
 • Rak.
 • Ugrizi insekata.
 • Dugotrajno oticanje (upala) disajnih puteva u plućima (hronični bronhitis).
 • Prekomjerno aktivna štitnjača (hipertireoza).
 • Visok krvni pritisak.
Tagovi