kadulja biljka cvjetovi
Ljekovito bilje

Kadulja

Kadulja je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim baršunastim listovima prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Cvate od svibnja do lipnja modroljubičastim cvjetovima. Od kadulje se koristi isključivo list. Najljekovitiji list se dobija kad kadulja počne cvjetati, a to je najčešće u svibnju.

List se bere, suši i čuva pažljivo. Glavni ljekoviti sastojak lista kadulje je eterično ulje, kojeg ima od 1,5 do 2,5 %. Trpkosti ljekovitostlista potječe od tanina. I gorke tvari u kadulji djeluju ljekovito. Raste samoniklo na suhim i kamenitim priobalnim terenima. Voli sunčana mjesta, osjetljiva je na vjetar i hladnoću. Biljka najviše eteričnog ulja sadrži u doba neposrednoprije cvatnje kada se sakupljaju vršni dijelovibiljke. Suši se nekoliko dana na suhom, tamnom i prozračnom mjestu. Osušeni listovi i cvjetovi trebaju se čuvati u zatvorenim posudama na tamnom mjestu. Zimi se smrzne do korijena iz kojeg u proljeće niknu gustelisnate stabljike. Madaje svjetlo zelena do ljubičasta, cvjeta u malim bijelim, plavim i ružičastim klasovima na vrhu stabljike.

Stabljika joj s vremenom odrveni, životni joj je vijek šest do sedam godina. Dokazanoje da kadulja ima antibakterijsko i _antifungicidno djelovanje, što znači da je dobar boracprotiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala. Liječi želudac,crijeva, Žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla krajnika. Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Priprema se uobliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina. Caj i oparak najčešćisu pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba. Glavni sastojak kaduljina eteričnog ulja je tujon. Ovisno o staništu, dobu godina i dana ima ga i do 60 posto. Upravo taj tujon daje joj onaj snažan karakterističan i opojan miris, kojim ljeti odiše čitav Mediteran.

ČAJ OD KADULJE

Priprema se tako da se u četvrtlitre ključale vode stavi jedna čajna žličica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tri šalice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnikai bolestima dišnih organa — topao čaj zasladi se smedom.

KADULJINO VINO

U litru kvalitetnog crnog vina — stavimo 10 dg usitnjenih kaduljinih listova. Neka dva tjedna odstoji na suncu uz povremenopotresanje i okretanje. Procijedimo. Popiti poslije jela pojednu malu čašicu.