kamilica
Ljekovito bilje

Kamilica

Drugi naziv: kamomila, maternjak, kokotnjak, žabnjak

Kamilica je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika visine 15- 60 cm, tankog i razgranatog korijena. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.Imaju ispupčenu i šuplju cvjetnu ložu, a sastavljene su od dvospolnih žutih cjevastih cvjetića u sredini i bijelih jezičastih cvjetića na rubu, koji su povijeni prema dolje. Raste na njivama, među žitaricama, a uzgaja se i u vrtu. Ne smije se gnojiti umjetnim gnojivima! Cvate od lipnja do kolovoza; cvjetište je čunjasta oblika i iznutra šuplje.

Mnoge su biljke bijelih cvjetova sa žutim središtima slične ivančici nazvane kamilicom; neke imaju listove sa širokim režnjevima te pripadaju grupi titrica ili anthemisa. Među prve ubrajamo malu ili njemačku kamilicu i američku titricu; među potonje bojadisarsku kamilicu, smrdljivu kamilicu i rimsku kamilicu. Najčešće se koristi rimska kamilica te se ona najčešće preporučuje za uzgoj u vrtu: koliko je ugodna oku, toliko je korisna u liječenju.

Kamilica je ljekovita prije svega kod svih upala na koži i na sluznici pa se topli oblozi i kupke preporučuju kod svih rana s pojavom upale i drugih bolesnih pojava na koži, oteklinama, potkožnim čirevima, apscesima, gnoju ispod nokata, ječmenca, upalnih ekcema, starački ekcema, krasta, upala oka. Čak i kod zubobolje će pomoći ako se gutljaj čaja kamilice zadrži u ustima.

RECEPTI

Čaj od kamilice

1-2 čajne žličice suhog cvijeta kamilice prelijemo sa četvrt litre kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji 5 minuta.

Prednosti čaja od kamilice

Potencijalne blagodati čaja od kamilice, za koje postoji najviše dokaza, uključuju:

1. Smanjivanje menstrualnih bolova

Nekoliko studija povezalo je čaj od kamilice sa smanjenom ozbiljnošću menstrualnih grčeva. Na primjer, istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da konzumiranje čaja od kamilice mjesec dana može smanjiti bol zbog menstrualnih grčeva. Žene u istraživanju također su izvijestile o manje anksioznosti i nevolje povezane s bolovima u periodu .

2. Liječenje dijabetesa i smanjenje šećera u krvi

Ponovno, neka istraživanja su otkrila da čaj od kamilice može smanjiti šećer u krvi kod osoba s dijabetesom . Istraživanja ne pokazuju da je kamilica održiva zamjena za lijekove protiv dijabetesa, ali može biti koristan dodatak postojećim tretmanima.

Slično tome, istraživanje 2008. na pacovima pokazalo je da konzistentna konzumacija čaja od kamilice može spriječiti povećanje šećera u krvi. Ovaj efekt smanjuje dugoročni rizik od komplikacija dijabetesa, što sugerira da bi kamilica mogla poboljšati ishode dijabetesa.

3. Usporavanje ili prevencija osteoporoze

Osteoporoza je progresivan gubitak koštane gustine. Ovaj gubitak povećava rizik od slomljenih kostiju i pognutog držanja. Iako svako može razviti osteoporozu, ona je najčešća među ženama u menopauzi. Ova tendencija može biti posljedica estrogena .

Studija iz 2004. otkrila je da čaj od kamilice može imati anti-estrogene efekte. Takođe je pomoglo u promociji gustine kostiju, ali autori studije upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se dokazala ova očigledna korist.

4. Smanjivanje upale

Upala je reakcija imunološkog sistema u borbi protiv infekcije. Čaj od kamilice sadrži hemijske spojeve koji mogu smanjiti upalu . Međutim, dugotrajna upala povezana je sa širokim spektrom zdravstvenih problema, uključujući hemoroide , gastrointestinalni bol, artritis , autoimune poremećaje, pa čak i depresiju.

5. Liječenje i prevencija raka

Neke studije sugeriraju da čaj od kamilice može ciljati na stanice raka ili čak spriječiti njihov razvoj. Međutim, dosadašnja istraživanja nisu konačna, a znanstvenici kažu da je potrebno više raditi na dokazivanju tvrdnji kamilice protiv raka. Takođe, većina istraživanja promatrala je kliničke modele na životinjama, a ne na ljudima.

Studija iz 2012. godine upoređivala je moć čajeva od nevena i kamilice u borbi protiv raka. Oboje su mogli selektivno ciljati tumore raka, ali su efekti čaja od nevena bili snažniji.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031