Ljekovito bilje

Neven

Nijedan godišnjak nije veseliji ili ga je lakše uzgajati od nevena . Ovo je cvijeće rasipništvo među jednogodišnjim biljkama, donoseći bogatstvo zlata, bakra i mjedi u naše ljetne i jesenje vrtove. Popularnost cvijeta vjerovatno dijelom proizlazi iz njegove sposobnosti da cvjeta cijelo ljeto.

Nijedan godišnjak nije veseliji ili ga je lakše uzgajati od  nevena . Ovo je cvijeće rasipništvo među jednogodišnjim biljkama, donoseći bogatstvo zlata, bakra i mjedi u naše ljetne i jesenje vrtove. Popularnost cvijeta vjerovatno dijelom proizlazi iz njegove sposobnosti da cvjeta cijelo ljeto.

Neveni imaju cvjetnice poput tratinčica ili karanfila koje se proizvode pojedinačno ili u grozdovima. Iako postoji oko 50 vrsta, većina nevena koje vidimo u vrtu su jedna od sljedećih:

  • Tagetes erecta  (aka  afrički neven , američki neven ili meksički neven ): Ova vrsta je najviši i najuspravniji neven, koji doseže visinu od 3 do 4 metra i daje velike, pune cvjetove. Oni su porijeklom iz Meksika i Srednje Amerike i uspijevat će čak i pod uvjetima sličnim suši.
  • Tagetes patula  (zvani Francuski neven ): Francuski neveni imaju tendenciju da budu sitniji, gušći i kompaktniji od T. erecta . Često su širi nego što su visoki. Elegantne i upadljive u oči, imaju relativno skromne cvjetove i obično narastu sa 6 inča na 2 metra. Oni su bolje prilagođen Rainier uslovima od drugih Kadifica vrste.
  • Tagetes tenuifolia (zvani pečatni neven ): Ovi sitni neveni dobro se snalaze  na vrućim i suhim mjestima i čine divnu biljku za obrubljivanje. Rijetko dostižu više od stope visine.
  • Calendula officinalis (zvani neven ili engleski neven ): Podrijetlom iz južne Europe, ovaj „neven“ zapravo nije pravi neven, ali je ipak privlačna biljka pratilac. Njezini svijetli cvjetovi su jestivi – pikantnog, paprenog okusa – pa se često uzgaja uz bilje u vrtovima.

Neveni imaju malo štetnika ili problema u cjelini, ali biljke ponekad napadnu paukove grinje i lisne uši . Obično će problem riješiti sprej vode ili primjena insekticidnog sapuna, koji se ponavljaju svaki drugi dan tjedan ili dva. Povremeno će neveni biti pogođeni  gljivičnim bolestima  poput pepelnice ako su uvjeti prevlažni. Da biste spriječili probleme sa gljivicama, izbjegavajte dotok vode na listove nevena, držite korov niže i sadite u dobro drenirano tlo.