Ljepota

Za vaš novi izgled očiju možete se zahvaliti blefaroplastici

Dođe se tako u neke godine kada nam brojne stvari nan ama smetaju. Kod nekih pre, kod nekih kasnije, razmišlajmo o tome kako bismo mogli malo da smršamo ili da se zategnemo, kako nas nervira baš ta bora na tom mestu, želeli bimo malo punije usne ili jedriji i vedriji izraz lica. Ni muškarci tog osećaja nisu pošteđeni, a najintenzivnije se javlj, odnosno prati period poznat pod nazivom kriza srednjih godina. Pogled nas odaje u mnogim situacijama, pa i kada su naše godine u pitanju. Preciznije, oči i koža oko njih. Takozvane bore smejalice mogu biti simpatične, ali u jednom trenutku vam se sviđaju više na drugima nego na sebi. Zato je to jedna od prvih stvari koje krenem oda srešujemo na sebi. Srećom, to i nije ni tako eško ni tako nedostupno danas. U pitanju je blefaroplastika.


Šta sve obuhvata blefaroplastika

Pod pojmom blefaroplastika se podrazumeva metoda kojom se kapci, i donji i gornji, podižu i zatežu, i to hirurškim putem. Da, zvuči možda kao komplikovana operacija iz oblasti estetske hirurgije, ali u stvari u pitanju je zahvat koji niti je toliko komplikovan niti zahteva neku posebnu procedure pripreme i oporavka. Sama metoda podrazumeva uklanjanje kože koja je višak i koja se opustila, kao i masnog tkivqa, naročito na donjim kapcima (takozvane kesice ispod očiju, tj. podočnjaci). To je operacija koja nudi postojanost rezultata u dužem vremenskom periodu, i do jedne deenije, posebno ako je intervencija urađena u pravom trenutku. Neki ljudi su prirodno mladoliki i imaju bolji kvalitet kože, pa se kod n jih može i produžiti taj period.

I estetika i bolji vid

Pored toga što se dobija svežiji i mladalački izgled, blefaroplastika se koristi i u svrhe kada je vid ugrožen. Naime, spušteni kapci često mogu da budu prepreka za vidno polje, odnosno da ga sužavaju, pa zato je nekad neohodno uraditi tu intervenciju da vid ne bi stradao. Ovom operacijom se naročito kod starije populacije obezbeđuje bolji vid, što je jako važno jer su tada brojne bolesti očiju pojavljuju. Kod mlađih je to uglavnom estetski problem, ali postoji donaj starosna granica koja ne bi trebalo da se pređe. Naime, kod nekih osoba mlađih od trideset godina postoji potreba da urade neke intervencije i kada to realno nie potrebno, pa će ih tada oftalmolog hirurg najbolje posavetovati kada je parvo vreme za to.

Komplikovana procedura ili ipak ne

Zavisi od tačke gledišta, ali postoje mnoge estetske procedure koje su manje zahtevne nego što je to blefaroplastika. Za nju nije potrebna nikakva priprema, sama procedura ne traje dugo (u najkomplikovanijim slučajevima dva sata), a i period oporavka ne podrazumeva česte odlaske na kontrole. Moglo bi se reži nešto slično odlasku stomatologu na ppravku zuba. Anestezija koja se sprovodi može biti lokala ili u nekim ređim slučajevima totalna, a mogućnost operacije laserom obezbeđuje minimalan rez i još brž oporavak. Konaca, samim tim ponekad i nema, ili ako ih ima, oni se sami razgrađuju, pa se postoperativni tok svodi samo na malo pojačanu higijenu očiju. U nekim slučajevima se konci skidaju nakon nedelju dana, kad je intervencija urađena mikrohirurškim instrumentima.