Ljepota

Gljivice na noktima ruku i nogu

“Gljivice” na noktima, tj. gljivične infekcije noktiju su promjene noktiju uzrokovane gljivama. To je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovice svih poremećaja noktiju. Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja smanjene imunosti, smanjena cirkulacija u donjim dijelovima udova, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti.

Najčešći uzrok gljivičnih infekcija noktiju (koji se nazivaju i onihomikoza ili onihomikoza) su dermatofiti. U većini slučajeva uzrok je Trichophyton rubrum, ali se često nalaze i varijante Trichophyton mentagrophytes. Interdigitalni, a u manjoj mjeri i Epidermophyton floccosum. Većina infekcija počinje gljivičnom infekcijom stopala (tinea pedis), a zatim se širi i zahvaća nokte. Razlozi nepripadanja skupini dermatofita su kvasci iz roda Candida (C. albicans i C. tropicalis), kao i Fusarium brevis, Aspergillus niger i Henderson circus.

Kako prepoznati gljivice na noktima

Najjednostavniji i osnovni postupak dijagnostike gljivičnih infekcija nokta koje mogu biti i na rukama i nogama je mikološka dijagnostika, uglavnom primarna mikroskopska priprema i kultura. Uzorci se uzimaju sa oboljelog dijela nokta (“krhkog” materijala na granici između zdravog dijela nokta i oboljelog dijela). Prirodni pripravci pripremaju se s 20%-tnom otopinom kalijevog hidroksida i zatim se promatraju pod mikroskopom. Otkriće hifa ili spora dokazuje da je gljiva uzročnik bolesti. Međutim, da bi se odredila vrsta gljivice, materijal je potrebno uzgojiti na hranjivom mediju i očitati rezultate unutar 14 dana. Važno je napomenuti da nije primijenjen nikakav lokalni tretman najmanje 5 dana prije mikološkog liječenja. Priprema nativnog mikroskopa je “ključ” za dijagnozu, jer gljivične kulture često ne uspijevaju u onihomikozi. Gljivične infekcije noktiju svakako treba razlikovati od ostalih ozljeda noktiju uzrokovanih lezijama, psorijazom, lihen planusom i drugim oblicima perinokatnog dermatitisa.

Simptomi gljivice na noktima

Simptomi koji karakteriziraju gljivične infekcije su zadebljanje noktiju kao i promjena boje. Najčešće nema boli ili drugih fiz ičkih simtpima. Ipak, ukoliko se ne liječi koža ispod i oko nokta može da se upali što prouzrokuje bol.

Spriječiti gljivice na noktima

Kako biste spriječili razvoj “gljivica” na stopalima i uticali na svoje zdravlje noktiju ruku i nogu, bitno je održavati adekvatnu higijenu i izbjegavati prekomjerno izlaganje vlazi. Osim toga, važno je liječiti se gljivičnim infekcijama stopala kao što su stopala za vježbanje, te svakako nosite odgovarajuću obuću kada boravite na javnim mjestima kao što su bazeni. Osoblje koje je profesionalno izloženo vlazi treba pri radu nositi zaštitne rukavice.

Liječenje gljivice na noktima

Postoje mnoge kreme za gljivice na noktima koje uspješno liječe ovo oboljenje, koje nije opasno ali je ipak estetski neprihvatljivo. Svakako prije liječenja upotrijebite savjete kako da ih spriječite o čemu smo pisali nekoliko redova iznad.