Ljekovito bilje

Lavanda

Lavanda je biljka porijeklom iz sjeverne Afrike i planinskih područja Mediterana. Lavanda se uzgaja i za proizvodnju esencijalnog ulja koje dolazi destilacijom cvjetnih klasova određenih vrsta lavande. Ulje se koristi u kozmetičke svrhe, a vjeruje se da ima i neke medicinske svrhe. Esencijalno ulje lavande, za razliku od biljnog oblika, otrovno je kad se proguta.

Koristi lavande

Biljka je visoko cijenjena zbog kože i ljepote i često se koristi u mirisima i šamponima kako bi pročistila kožu. U drogerijama se može kupiti bez recepta (OTC), a neke verzije se koriste za dodavanje okusa pecivima i hrani.

Uz lavandu su povezana i mnoga ljekovita svojstva.

Prednosti lavande

Smatra se da ulje lavande ima antiseptička i protuupalna svojstva, što može pomoći u zacjeljivanju manjih opekotina i uboda buba. Istraživanja sugeriraju da bi mogao biti koristan za liječenje anksioznosti, nesanice , depresije i nemira.

Neke studije sugeriraju da konzumacija lavande kao čaja može pomoći probavnim problemima poput povraćanja, mučnine, crijevnih plinova, uznemirenog želuca i otoka trbuha. Osim što pomaže kod probavnih problema, lavanda se koristi i za ublažavanje bolova od glavobolje , uganuća, zubobolje i čireva. Takođe se može koristiti za sprečavanje gubitka kose.

Gljivične infekcije

Studija objavljena u Journal of Medical Microbiology otkrila je da bi ulje lavande moglo biti efikasno u borbi protiv infekcija otpornih na gljivice. Istraživači su otkrili da je ulje smrtonosno za čitav niz sojeva koji mogu izazvati bolesti na koži.

U studiji se činilo da esencijalna ulja destilirana iz roda Lavandula biljke lavande djeluju uništavajući membrane gljivičnih ćelija. Studija je pokazala da je ulje lavandule snažno i pokazuje antifungalno djelovanje na širokom spektru.

Zarastanje rana

Studija objavljena u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine upoređivala je efekte nekoliko tretmana za zarastanje rana. Istraživači su upoređivali efekte transkutane električne stimulacije nerva (TENS), fiziološkog rastvora, povidon-joda i ulja lavande. Primijenjeni su na laboratorijskim štakorima.

Autori studije primijetili su da su se rane brže zatvarale u skupinama TENS-a i ulja lavande nego u kontrolnim skupinama. Ova otkrića sugeriraju da lavanda ima ubrzavajući učinak na zacjeljivanje rana.

Gubitak kose

Lavanda je možda efikasna za liječenje alopecije areate . Ovo je stanje u kojem se gubi kosa s nekih ili svih dijelova tijela. Istraživanja iz 1998. pokazuju da lavanda može pospješiti rast kose i do 44 posto nakon 7 mjeseci tretmana.

U novijoj studiji istraživači su otkrili da je primjena ulja lavande na leđa miševa pomogla pospješivanju rasta dlake tokom 4 tjedna.

Bol nakon tonzilektomije kod djece

Dokazano je da ulje lavande smanjuje potrebnu količinu lijeka protiv bolova nakon tonzilektomije.

Tim istraživača sa Univerziteta medicinskih nauka Isfahan u Iranu proveo je istraživanje kako bi utvrdio može li aromaterapija esencijalnim uljem Lavandula angustifolia smanjiti simptome bola kod djece nakon uklanjanja krajnika.

Studija je obuhvatila 48 djece uzrasta od 6 do 12 godina. Nasumično su podijeljeni u dvije grupe od 24 učesnika. Jedna grupa je uz lavandu uzimala i lijekove protiv bolova, a druga samo tablete protiv bolova.

Učestalost upotrebe acetaminophena kod svakog djeteta i noćno buđenje zbog bolova praćeno je 3 dana nakon operacije. Takođe je izmjeren intenzitet bola. Acetaminofen je poznat i pod nazivom Tilenol ili paracetamol, a pokazalo se da grupa koja koristi ulje lavande rjeđe koristi acetaminofene.

Međutim, nije bilo značajne razlike u tome koliko su se često budili noću niti u njihovoj percepciji intenziteta bola. Zbog male veličine uzorka, potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti potvrdilo ulje lavande kao efikasno sredstvo protiv bolova.

Predmenstrualni emocionalni simptomi

Istraživači su takođe proučavali može li lavanda pomoći ublažavanju predmenstrualnih emocionalnih simptoma.

Mnoge žene reproduktivne dobi imaju niz simptoma u predmenstrualnoj fazi, obično poznatom kao predmenstrualni sindrom (PMS).

Iako je PMS uobičajen, nijedan pojedinačni tretman nije univerzalno prepoznat kao efikasan. Kao rezultat toga, mnoge se žene okreću alternativnim terapijama, poput aromaterapije.

U ovoj unakrsnoj studiji sudjelovalo je 17 žena, u prosjeku starih 20,6 godina, s blagim do umjerenim predmenstrualnim simptomima. Sudionici su jedan menstrualni ciklus proveli bez aromaterapije lavandom, a drugi je prolazio aromaterapiju lavandom.

Studija je zaključila da aromaterapija lavandom može ublažiti predmenstrualne emocionalne simptome.

Nema dovoljno dokaza da se ocijeni efikasnost lavande u liječenju:

 • depresija
 • kolike kod novorođenčadi
 • zatvor
 • mučnina i povraćanje
 • migrene
 • otitis ili upala uha
 • visok krvni pritisak
 • menstrualni bol
 • ekcem
 • bol povezan sa rakom
 • demencija
 • uši

Jedno istraživanje pokazalo je da miris lavande može imati blagotvoran učinak na nesanicu i depresiju kod studentica. Međutim, autori su naglasili da su “potrebne ponovljene studije kako bi se potvrdio efikasan udio ulja lavande i nosača ulja za nesanicu i depresiju.”

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila lavandu za medicinsku upotrebu. Prodaje se samo kao dodatak i ne smije zamijeniti nijedan propisani kurs liječenja.

Ako odlučite koristiti ovo esencijalno ulje, FDA neće nadzirati ove proizvode. Mogu postojati zabrinutosti zbog čistoće, sigurnosti ili kvaliteta. Esencijalna ulja kupujte samo od renomiranih kompanija.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922