Voće

Kupina

Kupina , obično bodljikavi plodonosni grm iz roda Rubus iz porodice ruža ( Rosaceae ), poznat po tamnim jestivim plodovima. Izvorne uglavnom u sjevernim umjerenim regijama, divlje kupine su posebno bogate u istočnoj Sjevernoj Americi i na pacifičkoj obali tog kontinenta, a uzgajaju se u mnogim područjima Sjeverne Amerike i Evrope . Kupine su prilično dobar izvor željeza , vitamina C i antioksidansa, a uglavnom se jedu svježe, u konzervama ili u pečenim proizvodima poput postolara i pita.

Blisko srodne s malinom (također iz roda Rubus ), biljke kupine imaju dvogodišnje štapiće (stabljike) prekrivene bockanjem i rastu uspravno, poluerektno ili sa pratećim stabljikama. Je spoj lišće obično imaju tri ili pet oval, grubo nazubljenom, progonio letaka, od kojih mnogi traju preko zime. Rođeni na završnim grozdovima, cvjetovi su bijeli, ružičasti ili crveni i daju crne ili crveno-ljubičaste plodove . Iako obično naziva bobice, plodove Rubus vrsta su tehnički agregati od drupelets. Za razliku od šupljeg ploda maline, lubenice kupina ostaju pričvršćene za sočnu bijelu jezgru, tako da razlikuju ovo dvoje.

Postoje desetine hiljada hibrida i segregata kupine različitih vrsta, kupina bez trnja moderan je razvoj. Nekoliko vrsta, posebno reznica ili zimzelena kupina (R. laciniatus ) iHimalajska kupina ( R. armeniacus ), invazivne su vrste koje se brzo šire širenjem sjemena i vegetativnim razmnožavanjem uz posredovanje životinja . Najmanje dvije južnoameričke vrste Rubus navedene su kao ranjive na IUCN- ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta .