Voće

Lješnjak

Lješnjak , (rod Corylus ), koji se naziva i filbert , kostanj ili lješnjak , rod oko 15 vrsta grmlja i drveća iz porodice breza ( Betulaceae ) i jestivih orašastih plodova koje proizvode. Biljke su porijeklom iz sjevernog umjerenog pojasa. Nekoliko vrsta je od komercijalnog značaja za njihove orašaste plodove, a neke su dragocjena živa ograda i ukrasno drveće uzgajano zbog živopisnog jesenjeg lišća. Ulje izEvropski filbert ili obična lješnjak ( Corylus avellana ) koristi se u prehrambenim proizvodima, parfemima i sapunima; je stablo daje crvenkasto bijele meke građe, koristan za male članaka, kao što su alat za ručke i hodanje štapovi.

Lješnjaci su listopadni; njihovi listovi su alternativni, Serrate, obovate, i dlakave. Visine biljaka su od 3 do 36 metara (10 do 120 stopa). Krajem zime na istom se drvetu pojavljuju mnoštvo žutih muških mačaka i manjih nakupina ženskog cvijeća usredsređeno na crveno . Okruglasta ili duguljasta smeđa matica , obično duga 1 do 4 cm (0,5 do 1,5 inča), djelomično je ili u potpunosti zatvorena u ljusku. Biljke su duboko ukorijenjeno, umjereno tolerantno sjenilo, koje najbolje plodi na dobro dreniranom tlu i na suncu.

Izbor orašastih plodova proizvode dva evroazijska stabla, europski fibert ( Corylus avellana ) idžinovska ljeska ili gigantski lišće ( C. maxima ), a hibridi ove vrste s dva američka grmlja,Američki lješnjak ( C. americana ) ikljunasti lješnjak ( C. cornuta ). Thekrupni orah je sorta evropskog filbeta, i Lambertov filbet je vrsta divovskog filbeta. Orašasti plodovi koje proizvodiTurski lješnjak ( C. colurna ) komercijalno se prodaje kaoCarigradski orasi. Nekada uobičajeni naziv za rod bio je lješnjak; razne vrste nazivale su se glavom, lješnjakom ili kobasim orahom, ovisno o relativnoj dužini oraha i njegove ljuske, ali utvrđeno je da ova razlika obmanjuje.

Jamajčanski kostanj ( Omphalea triandra ) ima sličan okus, ali je nepovezana biljka iz porodice Euphorbiaceae .