Ljekovito bilje

Kopar

Biljka kopra ( Anethum graveolens) daje perasto zeleno lišće za biljku kopra kopra, dok ravni, ovalni plodovi čine sjeme kopra začinom. To je jednogodišnja biljka koja se odnosi na celer i koja je sklona da se ponovo zasadi i široko širi, što je dobro znati razmišljate li o tome da je sadite u svom vrtu. Sjeme kopra koristi se u začinima, poput kiselih krastavaca. Poput červila , korov kopra je osjetljiv i posebno dobro djeluje s jajima ili u salatama.

Kopar odmah pomisli na kisele krastavce i salatu od krompira danas, ali njemu je stoljećima bilo mjesto u kuhinjama širom Evrope i Azije. Listovi kopra poznati su kao trava kopra kopra, dok se sjeme kopra koristi kao začin. Svježi kopar je u sezoni u proljeće i rano ljeto, ali često se uzgaja u plastenicima, tako da je dostupan tijekom cijele godine.

Sušeni korov kopra naći ćete u prodaji u odjelu začina u supermarketu, ali okus je blijeda zamjena za svježi kopar kopra. Ako je to sve što možete nabaviti, upotrijebite više osušene biljke kako biste u svom receptu dobili okus kopra. Sjeme kopra također će se prodavati u sušenom obliku i to je prihvatljivo za sve namjene.

Kakav je ukus?

Kopar ima travnati okus s pomalo slatkim okusom sladića sličnog anisu. Imajte na umu da jednom kad vrijeme postane vruće biljke kopra procvjetaju ili „zasunu“. Ovim vijčanim okusom mijenja se okus lišća, čineći ga manje aromatičnim i gorčim. Sjeme kopra ima okus poput blage verzije kima.

Kuhanje s koprom

Budući da ima tako jedinstven ukus, mala količina kopra može mnogo pomoći, zbog čega je kopar tako dobro koristiti kao ukras. Pernata tekstura lišća kopra izgleda prelijepo, a mala grančica kopra može dodati primjetnu aromu jelu. Kopar je također dobar u salatama i ključni je sastojak, zajedno s mlaćenicom, dajući domaćem ranču preljev jedinstvenog okusa.

Kad se koristi u kuhanju, kopar kopra izgubit će okus što je duže kuhan, pa ga treba dodavati samo u zadnji čas. Suprotno vrijedi za sjeme kopra koje zagrijavanjem razvija više arome i okusa. Recepti često nazivaju sjeme kopra prepečenim na vrućoj tavi prije dodavanja. Sjeme kopra se često koristi za kiseljenje.

Recepti s koprom

Kao ukras, kopar je izvrstan na hladnim juhama od cikle, krastavaca ili jogurta, ili na tzatziki , tradicionalnoj grčkoj salati od jogurta od krastavaca. Kopar korova posebno dobro pare sa svim vrstama plodova mora. Dobar je i s namazima,  pavlakom , krem sirom i janjetinom .

Gdje kupiti kopar

Osušeni korov kopra i sjeme kopra možete pronaći u odjelu začina u prehrambenoj trgovini. Potražite grozdove svježeg kopra u odjelu s proizvodima ili svježim biljem. Potražite svježi kopar sa svježe posječenim stabljikama i nesvjesnim lišćem. Listovi kopra prozračni su i nježni, te kao takvi lako uvenu i nađu se modrice. Obavezno pažljivo rukujte koprom dok kupujete i nosite ga kući.