Voće

Kivi

Kivi , ( Actinidia deliciosa ), naziva se i kivi ili kineska ogrozd , drvenasta loza i jestivo voće iz porodice Actinidiaceae . Je biljka je porijeklom iz kopno Kini i Tajvanu , a također uzgaja u komercijalne svrhe u Novom Zelandu i Kaliforniji . Voće je blago kiselog okusa i može se jesti sirovo ili kuhano. Sok se ponekad koristi kao omekšivač mesa. Sirove kivi su visoke u vitaminima C i K .

Vinova loza kivija je dvodomna, što znači da se muški i ženski cvjetovi nose na odvojenim jedinkama. Generalno, jedan muški biljka može olakšati za oprašivanje od 3-8 ženske biljke. Elipsoidno voće kivija prava je bobica i ima dlakavu smeđkastu zelenu kožicu. Čvrsto prozirno zeleno meso ima brojne jestive ljubičasto-crne sjemenke ugrađene oko bijelog središta. Listopadni listovi naizmjenično se nose na dugim peteljkama (lisnim stabljikama), a mladi listovi prekriveni su crvenkastim dlačicama.

Brojne druge vrste takođe se uzgajaju zbog plodova. Zlatni kivi ( Actinidia chinensis ) ima manje dlačica i žuto, slađe meso od A. deliciosa i ponegdje se komercijalno uzgaja. Druga kivi uključuju dva hladno hardy vrsta ( A. arguta i A. kolomikta ), kineski jaje ogrozd ( A. coriacea ), crvena kivi ( A. melanandra ), srebro vinove loze ( A. polygama ), i ljubičaste kivi ( A. purpurea ).