Voće

Kesten

Kesten , (roda Castanea ), rod od sedam vrsta listopadnog drveća u bukovim porodice (Fagaceae), porijeklom iz umereno regijama sjeverne hemisfere. Plodovi burlike sadrže jestive orašaste plodove, a nekoliko vrsta se uzgajaju kao ukrasno drvo i drveće. Neki članovi roda poznati su kao činkvapini , što je takođe uobičajeno ime za drveće srodnog roda Castanopsis .

Biljke koje se obično nazivaju kesten, ali nisu iz roda Castanea, su rt kestena ( Calodendrum capense ), južnoafričko zimzeleno drvo iz porodice ruta ( Rutaceae ); na divljeg kestena ( Aesculus vrsta; vidi i buckeye ); u Moreton Bay kesten ( Castanospermum australe ); na dlan kesten ( Bactris gasipaes ), a stablo palme porodice (Arecaceae); i razni vodeni kesteni .

Fizički opis

Većina vrsta kestena su visoka stabla, koja obično imaju zbrastanu koru kada sazriju. Nazubljeni listovi su kopljastog oblika i donekle ovalni. Većina muških cvjetova rađa se u dugim uspravnim mačkama ; ženski cvjetovi su poredani pojedinačno ili u grozdovima u osnovi kratkih muških mačaka. Bodljikava burica okružuje jedan do sedam orašastih plodova , ovisno o vrsti, i dijeli se po zrelosti. Je sjeme gube održivost brzo i obično klija ubrzo nakon što padne na tlo u jesen.

Vrsta i namjene

The Američki kesten ( C. dentata ), brzorastuće drvo koje je često dosezalo i 30 metara, prije se prostiralo na velikom području istočne Sjeverne Amerike s kojeg je praktički eliminiranokestenova plamenjača , gljivična bolest . Snažni klice panja nalaze se u mnogim područjima, ali većina ima gljivicu , a opetovani napadi odvraćaju uzgoj vrste zbog drvne građe ili orašastih plodova. Križevi preostalih stabala sa rezistentnim azijskim vrstama proizveli su nekoliko hibrida otpornih na plamenjaču, koji su sada razvijeni da zamijene američki kesten.

Drugi sjevernoamerički član roda, američki činkvapin , poznat i kao patuljasti kesten ( C. pumila ), nalazi se u većem dijelu istoka i juga Sjedinjenih Država. Veličine je od malog grmlja do stabla visokog do 14 metara (46 stopa). Također je podložan kestenovoj plazi , ali neke sorte pokazale su se otpornijima od američkih kestena.

The Evropski kesten ( C. sativa ), visok 30 metara (100 stopa), porijeklom je iz Evroazije i sjeverne Afrike; često se naziva slatkim, španskim ili evroazijskim kestenom. TheKineski kesten ( C. mollissima ), visok obično manje od 18 metara, raste na nadmorskim visinama do 2.440 metara (8.000 stopa). TheJapanski kesten ( C. crenata ), sličan grm ili drvo koje može narasti do 9 metara (30 stopa) ili više, nalazi se na nadmorskim visinama manjim od 915 metara (3.000 stopa); ima listove u obliku srca dužine oko 17 cm (7 inča). Orašasti plodovi evropskog, kineskog i japanskog kestena imaju lokalni značaj kao hrana i izvoze se u velikim količinama. Mali orašasti plodovi evropskog kestena koriste se kao hrana za stoku ili se melju u brašno; odabrani orašasti plodovi, nazvani marrons, potiču od sorti razvijenih za proizvodnju jednog velikog oraha u buru. Sorte sva tri stabla uzgajaju se kao ukrasno bilje u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji . Evropski kesten daje i korisnu drvenu građu.

Henry chinquapin ( C. henryi ), ukrasno drvo i drvo porijeklom iz Kine , ponekad doseže visinu od 28 metara (92 stope). Seguinov kesten ( C. seguinii ), takođe porijeklom iz Kine, nije komercijalno uzgajan .