Ljekovito bilje

Kantarion

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka s razgranatim korijenom. Stabljika je uspravna, gola, visine od 20 do 100 cm. Cvjetovi su žuti. Cvjeta od svibnja do rujna.

Biljka treba zemljišta srednje bogata hranjivim tvarima te umjereno topla i umjereno svijetla staništa.

Morfološke osobine kantariona

Stabljika kantariona je čvrsta i može dosegnuti visinu od 100 cm. Listovi su jajasti, izduženi te dugi 3 do 4 cm. Žlijezde na listovima izgledaju kao sitne točke te, gledajući prema svjetlu, izgledaju kao perforacije. Prema tome je biljka i dobila latinsko ime – perforatum. Korijen je razgranat. Cvjetovi su žuti, veličine 2 do 3 cm. Cvjetanje traje od srpnja do kolovoza. Plod je čahura u kojoj su smještene tvrde smeđe sjemenke. Sjemenke sazrijevaju u kolovozu i rujnu.

Agroekološki uvjeti uzgoja kantariona

Temperatura

Kantarion nema velike zahtjeve za uvjetima u okolišu. Pogoduju mu osunčani položaji, a najviše mu sunčeve topline i svjetlosti treba u vrijeme vegetativnog rasta i cvjetanja. Dobro podnosi niske zimske temperature.

Voda

Pripaziti s količinom vlage u tlu, budući da se radi o kulturi kojoj ne pogoduju previše vlažna tla. Navodnjavanje je važno po obavljanju prvog otkosa, budući da se na taj način osiguravaju dobri rezultati drugog otkosa.

Tlo

Uzgoj je moguć na većini tipova tla pa i na siromašnim brdsko – planinskim terenima. Ipak, najbolji se rezultati postižu uzgojem na dubljim i rastresitijim tipovima tla, budući da se na taj način omogućuje pravilniji razvoj korijena.

Tehnologija uzgoja kantariona

Plodored

Kantarion je višegodišnja biljka za koju najbolji predusjev čine one kulture koje imaju herbicidno djelovanje (ostavljaju zemljiše bez korova). Na utjecaj korova kantarion je osobito osjetljiv te kod njihovog kontroliranja treba voditi osobitu brigu.

Priprema tla

Prije sjetve potrebno je temeljito obaviti obradu zemljišta. Preporuča se obradu obaviti što dublje, budući da je kantarion višegodišnja kultura.

Ishrana

Kantarionu pogoduju plodnija tla te se preporuča uporaba stajnjaka u količini od 30 do 50 kg/ha. Mineralna se NPK gnojiva primjenjuju neposredno prije sjetve u količini od 300 do 400 kg/ha. Uporaba se mineralnih gnojiva preporuča i u kasnu jesen te rano proljeće. Prihrana se obavlja u dva navrata, početkom i krajem vegetacije, obično s dušičnim gnojivom i sa 150 do 200 kg/ha KAN-a.