Voće

Grejpfrut

Grejpfrut , ( Citrus × paradisi ), naziva se i pomelo , drvo citrusa iz porodice Rutaceae i jestivo voće . Grejp je vjerojatno nastao na Barbadosu kao hibridsjenica ( Citrus grandis ). Postao je dobro uspostavljen kao voće za kućnu upotrebu na ostrvima Zapadne Indije prije nego što se njegova kultura proširila na američko kopno. Grejpfrut je postao popularan kao voće za doručak u raznim dijelovima svijeta, a proizvodnja se proširila na većinu zemalja koje rastu citruse, posebno na Sjedinjene Države , Izrael , Kipar , Južnu Afriku i Brazil . Kao izvor vitamina C , grejp je među uobičajenim voćem premašen samo pomorandžom i limunom .

Stablo grejpa raste veliko i žustro poput stabla naranče; zrelo drvo može biti visoko od 4,5 do 6 metara (15 do 20 stopa). Lišće je vrlo gusto, sa listovima tamno i sjajno zelene boje i gotovo goli (bez biljnih dlačica). Cvjetovi su veliki i bijeli, nose se pojedinačno ili u grozdovima u pazušcima listova. Većina sorti je žuto zrela. Plod je promjera od 100 do 150 mm (4 do 6 inča), čija veličina ovisi o sorti i uvjetima uzgoja. Njegova pulpa je obično svijetložutkasta, nježna i vrlo puna soka, prepoznatljivog blago kiselkastog okusa. Nekoliko sorti ima ružičastu ili crvenu pulpu.

Drveće grejpa daje najkvalitetnije voće na pjeskovitim, relativno plodnim tlima . Dopunska gnojidba neophodna je u praktično svim proizvodnim područjima. Drveće rađa rano i može se očekivati ​​da će roditi komercijalno isplative usjeve do četvrte do šeste godine nakon sadnje u voćnjaku. Zrela stabla mogu roditi izuzetno velike usjeve – 585 do 675 kg ploda po stablu.