Voće

Goji bobice

Goji bobice tradicionalno potječu iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U liječenju su se tradicionalno koristile u kineskoj, tibetanskoj i indijskoj medicini, ali najnovija znanstvena istraživanja potvrđuju njihovu ljekovitost. Goji bobice smatraju se voćem s najviše antioksidativnih svojstava te su također izvor karotenoida i željeza.

Morfološke osobine goji bobica

Goji (Lycium barbarum ili Lycium chinense) je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae (pomoćnice). Plod je crvenkasta jajasta bobica do 2 cm dužine. Sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Bobice se mogu konzumirati sirove ili sušene kada okusom podsjećaju na grožđice. Može se očekivati da će grm dosegnuti do 2 metra visine.

Agroekološki uvjeti uzgoja goji bobica

Temperatura

Za uzgoj goji bobica pogodni su osunčani tereni. Idealna mjesta za sadnju imaju dovoljan pristup sunčevom svjetlu tijekom cijelog dana.

Voda

Tijekom ljetnih mjeseci goji bobice imaju veće zahtjeve prema vodi pa prilikom uzgoja o tome treba voditi računa. Osobito je važno redovno zalijevati mlade biljke. Zalijevati je potrebno ujutro i uvečer, ovisno o vlazi u tlu.

Tlo

Optimalno je tlo za uzgoj ono koje sadržava od pH 6,5 pa na više. Prirodno stanište na kojem rastu goji bobice je alkalno tlo sa sadržajem pH od 8,2 do 8,6. Preporučana tla za uzgoj su hranjiva i ocjeđena tla.

Tehnologija uzgoja goji bobica

Sadnja se može vršiti tijekom cijele godine, od travnja do kasne jeseni. Ukoliko se sadnice sade tijekom ljeta, važno je obratiti pažnju na redovno zalijevanje.

Goji bobice sade se u jame veličine 40 x 40 x 40, na razmaku od oko 1.5 m. Najprije se na dno jame stavlja gnojivo, a zatim slijedi sloj zemlje, nakon čega jama ostane dubine 15 – 20 cm. Ispod sadnice stavlja se supstrat. Nakon sadnje, sadnica se dobro pokrije zemljom te zalije vodom. Preporuka je mlade biljke povezati uz naslon (štap) kako bi joj se pružio oslonac.

Na ovim geografsko – klimatskim prostorima, goji još uvijek ne napadaju prirodni štetnici pa je pogodan za ekološki uzgoj. Treba imati na umu da postoji opasnost od napada voluharica i zečeva pa se preporuča postaviti ogradu. Kako bi se postigli optimalni uvjeti proizvodnje, grm goji bobica potrebno je pravilno obrezivati. Najčešći su tipovi reza: kišobran, cilindrični model i model s tri razine.

Berba i prinos goji bobica

Prvi se prinos može očekivati u drugoj ili tećoj godini, ovisno o starosti sadnice, a kada dođe u puni prinos, može donijeti oko 5 kg ploda. Berbu je važno obaviti prije mraza, a zbog osjetljivosti ploda, berba se goji bobica najčešće obavlja ručno. Prvi rod je krajem ljeta, a sve do prvih mrazeva, biljka će iznova davati rod.

Uporaba

Goji bobice upotrebljavaju se u svježem stanju, ali moguće ih je i sušiti sušenjem na izravnom suncu ili mehaničkom dehidracijom. Pravilno skladištene, bobice se mogu skladištiti do godinu dana. Pogodne su za pripravu čajeva, sokova i likera.

Izvori:

http://www.goji-bobice.com/sve-o-goji-bobicama
http://www.sadnicegoji.com/kako-posaditi-goji
http://www.gojisadnice.com/