Voće

Dunja

Dunja ( Cydonia oblonga ), malo drvo ili grm iz porodice ruža ( Rosaceae ), uzgaja se zbog jestivog ploda . Dunja je jedini pripadnik roda Cydonia, a porijeklom je iz Irana , Turske , a možda i Grčke i poluotoka Krim . Voće ima jaku aromu i adstringentno je u sirovom stanju, ali čini izvrsnu konzervu i često se koristi za davanje okusa i oštrine pirjanim ili pečenim jabukama . Meso kuhanjem poprima ružičastu boju, dajući želeu i konzervativima privlačnu boju.

Biljke dunja su jako razgranati grmlje ili malo drveće i imaju čitave listove s malim listićima (mali lisnati izdanci s obje strane lisne drške). Nose velike, usamljene, bijele ili ružičaste cvjetove slične onima u kruške ili jabuke, ali imaju lisnate režnjeve čaške i višećelijski jajnik. Je plod je zlatno žute pome i mogu biti okrugli i spljošteni ili nešto u obliku kruške.

Dunja je nekada bila česta u domaćim voćnjacima, a uglavnom je pala u nemilost. Komercijalna proizvodnja značajno se smanjila na sjeveroistoku Sjedinjenih Država i u Evropi , iako je i dalje ekonomski važna kultura u Turskoj i nekim dijelovima Azije. Uspijeva u regijama s izrazitim zimskim periodom i prilično dobro prolazi uz ograde, gdje zahtijeva malo njege. Dunja je podložna bakterijskoj bolesti tzvplamenjača , koja takođe predstavlja ozbiljnu opasnost za ostale plodove porodice ruža. Drveće je podvrgnuto insektima iste skale koji napadaju jabuke i kruške i trebalo bi im biti podvrgnuto istom uspavanom spreju za zaštitu od štetnika.

Cvjetnica dunja ( vrsta Chaenomeles ), usko povezana sa običnom dunjom, široko se koristi kao ukrasni grm u vrtovima.