Voće

Jabuka

Jabuka , ( Malus domestica ), plod pripitomljenog drveta Malus domestica (porodica Rosaceae), jedno od najčešće uzgajanih plodova drveća. Jabuka je koštunjasto (mesnato) voće u kojem dozreli jajnik i okolno tkivo postaju mesnati i jestivi. Cvijet jabuke većine sorti zahtijeva unakrsno oprašivanje za oplodnju. Kad se bere, jabuke su obično okrugle, promjera 5-10 cm (2-4 inča) i neke nijanse crvene, zelene ili žute boje; razlikuju se u veličini, obliku i kiselosti ovisno o sorti.

Sorte jabuka, kojih ima na hiljade, spadaju u tri široke klase: (1) jabukovače ; (2) sorte za kuhanje; i (3) sorte deserta, koje se široko razlikuju, ali imaju tendenciju da naglašavaju boju, veličinu, aromu, glatkoću, a možda i oštrinu. Mnoge sorte imaju relativno puno šećera, samo blago kisele i vrlo malo tanina . Jabuke pružaju vitamine A i C , sadrže puno ugljikohidrata i izvrstan su izvor dijetalnih vlakana. Jabuke se jedu svježe ili kuhane na razne načine i često se koriste kao nadjev od tijesta, a pita od jabuka je možda arhetipski američki desert. Popržene jabuke karakteristično prate određena jela od kobasica ili svinjetine.

Vrste malusa porijeklom su iz umjerenih zona obje hemisfere. Jabuke su jeli najraniji Europljani. Izvršena je poboljšana selekcija, a sorte su prepoznate prije više od 2000 godina. Stotine sorti bile su prepoznate u Evropi prije naseljavanja Amerike. Kako se val naseljavanja širio Sjevernom Amerikom , praćen je distribucijom sadnica sorti jabuka, možda od Indijanaca i trapera, sigurno od putara koji su postali lokalne legendarne ličnosti, a najistaknutiji je Johnny Appleseed (John Chapman ), profesionalni rasadnik koji je intenzivno sadio drveće jabuka u Ohaju i Indiani.

Budući da jabuka zahtijeva znatan period mirovanja , uspijeva u područjima koja imaju izrazito zimski period, uglavnom od geografske širine 30 ° do 60 °, i sjeverne i južne. Sjeverno je uzgoj jabuka ograničen niskim zimskim temperaturama i kratkom sezonom rasta . Tla u kojima rastu stabla jabuka moraju biti dobro drenirana; gnojiva se mogu koristiti ako prinos nije dovoljno visok. Preferiraju se kotrljajuće vrhove brežuljaka ili kose padine brežuljaka, jer pružaju “odvod zraka”, omogućavajući hladnijem i težem vazduhu da se odvodi u dolinu ispod tokom ledenih proljetnih noći, kada bi cvjetovi ili mlado voće bili uništeni izloženosti hladnoći.

Pripadnici željenih sorti obično se kaleme na izdržljive sadnice rasadnika starosti oko 18 meseci; sadnja voćnjaka slijedi godinu ili dvije kasnije. Upravljanje tokom šest do osam godina prije nego što se postigne značajna proizvodnja jabuka može se sastojati od malo više od zaštite od konkurentne vegetacije i štetočina. Potrebna je, međutim, pažljiva pažnja na obrezivanju, posebno tokom prvih pet godina, kako bi se glavne grane skela dobro rasporedile duž debla i kako bi se spriječio razvoj slabih prepona, koji se mogu slomiti pod velikim opterećenjima ploda. Kod zrelih stabala mora se poštovati strogi režim prskanja kako bi se zaštitilo od štetočina insekata i eventualno odgodilo proljetno razvijanje, prorjedilo mlado voće i svelo na jesen pad dozrijevanja ploda na minimum.