Voće

Brusnica

Brusnica , bilo koja od nekoliko malih puzavih ili pratećih biljaka roda Vaccinium (porodica Ericaceae ) i njihovi trpki jestivi crveni plodovi. U regijama u kojima se uzgajaju brusnice su popularno punjenje pita, njihov sok se široko prodaje na tržištu kao napitak, a u obliku sosa i užitka brusnice se tradicionalno povezuju s američkim i kanadskim blagdanima zahvalnosti i božićnim jelima.

Fizički Opis

Stabljike biljaka brusnice su žilave i puzave. Je lišće su zimzeleno , ovalnog ili eliptičnog oblika, a manje od 1,2 cm (0,5 inča) dugo. Mali cvjetovi u obliku zvona pojavljuju se u junu i imaju četverokrakast ružičast vjenčić. Okrugle grimizne bobice , koje dozrijevaju u septembru, približno su veličine ribiza i često su uočene; imaju kiselinski ukus. Virus lažnog cvijeta i razne vrste truljenja voća glavne su bolesti koje pogađaju biljke brusnice. Komercijalna loza zaštićena je od mraza poplavom.

Uzgoj

Cranberries se uzgaja na kiselim tlima od treseta ili povrća kalup sa površinski sloj pijeska. Dodatni pijesak se nanosi svakih nekoliko godina. Američka brusnica intenzivno se uzgaja u Massachusettsu , New Jerseyu i Wisconsinu te u blizini tihookeanske obale u Washingtonu i Oregonu . Berba bobica započinje početkom septembra i nastavlja se do kraja oktobra. Trgovačka polja su obično poplavljena, a zrelo, plutajuće voće se vadi s vodene površine. Većina proizvoda od brusnice konzumira se u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Glavne Vrste

The Američka brusnica ( V. macrocarpon ) je komercijalno najvažnija vrsta i nalazi se samoniklo u većem dijelu sjeveroistoka Sjedinjenih Država. To je robustan okruglo, duguljasti, ili kruške u obliku bobica koje variraju u boji od ružičaste do vrlo tamno crvene ili išarano crvenim i bijelim. Themaloplodna ili sjeverna brusnica ( V. oxycoccos ) nalazi se u močvarnom zemljištu na sjeveru Sjeverne Amerike i Azije te u sjevernoj i srednjoj Evropi i od lokalnog je značaja.

Ostalo voće vrsta iz roda Vaccinium također je poznato kao brusnica. Thebrusnica ili borovnica ( V. vitis-idaea ), poznata i kao planinska ili kamena brusnica, ne uzgaja se, ali je koriste u sjevernoj Evropi i Skandinavci u Sjedinjenim Državama. Thejužna brusnica ili crvena oklop ( V. erythrocarpum ) nalazi se u planinskim područjima od Zapadne Virginije do Georgije; velike bobice su tamnocrvene boje i izuzetno su finog okusa. Plod brusnice ( vidi Viburnum ) ponekad je zamijenjen pravom brusnicom u Kanadi i na sjeveru Sjedinjenih Država.