Voće

Datula

Datula ili hurma ( Phoenix dactylifera ), drvo od palme porodice (Arecaceae) uzgaja za svoje slatke jestive plodove. Datula je cijenjena od davnina i možda potječe iz današnjeg Iraka . Je plod je bio glavna hrana i glavni izvor bogatstva u navodnjavati pustinjama sjeverne Afrike i Bliskog istoka . Španski misionari nosili su drvo u Novi svijet u 18. i ranom 19. vijeku. Date palme uzgajaju se na Kanarskim ostrvima , sjevernoj Africi, Bliskom Istoku, Pakistanu , Indiji , Meksikui američka država Kalifornija.

Hurme imaju dugi rok trajanja, a mnoge se sorte, uključujući običnu deglet noor, često prodaju sušene i obrađene. Sušeno voće čini više od 50 posto težine šećera i sadrži oko 2 posto proteina , masti i mineralnih tvari. Druge vrste urmi, poput medjoola, jedu se kao svježi proizvodi i postupno se smanjuju i bore kako stare.

Fizički opis datula

Fijumska palma naraste oko 23 metra (75 stopa). Stabljika joj je snažno označena orezanim grmljem starih osnova lišća i završava krošnjom gracioznih, sjajnih, perastih listova dugačkih oko 5 metara (16 stopa). Cvjetni klasovi grane se iz pazuha listova koji su iznikli prethodne godine. Muški i ženski cvjetovi nose se na odvojenim biljkama. Tokom uzgoja ženski cvjetovi se umjetno oprašuju. Hurma je jednosjemen plod ili koštunica , obično duguljasta, ali koja se znatno razlikuje u obliku, veličini, boji, kvalitetu i konzistenciji mesa, u skladu s uvjetima kulture i sorte. Više od 1.000 datuma može se pojaviti na jednoj gomili težine 8 kg (18 funti) ili više.

Drvo se razmnožava ili sjemenom ili sisama, izdancima koji nastaju uglavnom u blizini baze stabljike u ranim godinama života palme. Izdanci se koriste za komercijalne sadnje. Kada su izdanci stari tri do šest godina i stvorili su svoje korijene, uklanjaju se i sade. Palme počinju davati plodove za 4 do 5 godina, a potpuno rađaju za 10 do 15 godina, dajući 40 do 80 kg (90 do 180 funti) ili više. Poznato je da palme žive čak 150 godina, ali njihova proizvodnja voća opada, a u komercijalnoj kulturi zamjenjuju se u ranijoj dobi.

Koristi datula

Svi dijelovi datulja daju proizvode ekonomske vrijednosti. Njegov deblo daje drvo; srednje lišće ostavlja materijal za sanduke i namještaj; leci za košari; baze listova, za gorivo; stabljike ploda za uže i gorivo; na vlakna , za užadi i materijal za pakovanje; a sjeme se ponekad melje i koristi kao stočna hrana. Od voća se dobiva sirup, alkohol, ocat i jaka alkoholna pića . U SAP se koristi kao napitak, bilo svježe ili fermentiranih, ali zato što je metoda ekstrakcije ozbiljno šteti dlan, samo one drveće koje proizvode malo voća se koriste za SAP. Kad se dlan poseče, nježni završni pupoljak jede se kao salata.

Egipat , Iran , Saudijska Arabija i Irak su vodeće zemlje u proizvodnji datuma i izvozu datuma, iako je voće iz Alžira i Tunisa takođe dobro poznato u Evropi. Kalifornija je glavni američki proizvođač. Datulja se uzgaja kao ukrasno drvo duž mediteranskih obala Evrope, a njezino lišće služi za proslavuCvjetnica među kršćanima i za proslavuSukkoth (Praznik sjenica ) među Židovima.