Voće

Breskva

Breskve , ( Prunus persica ), plod stabla iz porodice ruža ( Rosaceae ), uzgaja širom toplije umereno regije i sjeverne i južne hemisfere. Breskve se široko jedu svježe, a peku se i u pitama i postolarima; konzervirane breskve glavna su roba u mnogim regijama. Žuto-fleshed sorte su posebno bogate vitaminom A .

Breskva je vjerovatno potekla iz Kine, a zatim se širila na zapad kroz Aziju do mediteranskih zemalja, a kasnije i do drugih dijelova Evrope. Španski istraživači odnijeli su breskvu u Novi svijet, a već 1600. godine voće je pronađeno u Meksiku. Stoljećima su uzgoj i odabir novih sorti breskvi uglavnom bili ograničeni na vrtove plemstva, a veliko komercijalno uzgajanje breskve započelo je tek u 19. stoljeću u Sjedinjenim Državama . Rane sadnje bile su breskve sadnica, neizbježno promjenjive i često lošeg kvaliteta. Praksa kalemljenja superiornih sojeva na izdržljive podloge sadnica, koja je nastala kasnije u stoljeću, dovela je do razvoja velikih komercijalnih voćnjaka.

Mala i srednje velika stabla breskve rijetko dostižu visinu od 6,5 metara (21 stopa). Međutim, u uzgoju se obično drže između 3 i 4 metra (10 i 13 stopa) orezivanjem. Je lišće su sjajni zeleni, koplje u obliku, i dugi šiljasti; u osnovi obično imaju žlijezde koje luče tekućinu za privlačenje mrava i drugih insekata . Je cvijeće , imati u list axils, su raspoređeni pojedinačno ili u grupama od dva ili tri na čvorovima duž stabljike rasta prethodne sezone. Pet latica, obično ružičastih, ali povremeno bijelih, pet čašnih čaša i tri kolutića prašnikanose se na vanjskom rubu kratke cijevi, poznate kao hipantij, koja čini osnovu cvijeta.

Breskva se razvija iz jednog jajnika koji sazrijeva u mesnatu, sočnu unutrašnjost koja čini jestivi dio ploda i tvrdu unutrašnjost, zvanu koštica ili koštica, koja zatvara sjeme (sjemena). Od dvije jajne stanice u jajniku, obično se samo jedna oplodi i razvije u sjeme . To često rezultira time da je jedna polovina ploda nešto veća od druge. Meso može biti bijelo, žuto ili crveno. Sorte mogu biti vrste slobodnog kamena, koje imaju kamenje koje se lako odvaja od zrelog mesa ili kamenčiće, koji imaju meso koje čvrsto prianja uz kamen. Koža većine zrelih breskvi je puhasta ili nejasna; nazivaju se breskve s glatkom kožomnektarine . Većina sorti breskve daje više plodova nego što se može održati i razviti u punoj veličini. Neko osipanje plodica odvija se prirodno, otprilike mjesec dana do šest tjedana nakon punog cvjetanja, ali će preostali broj možda morati dodatno smanjiti ručnim stanjivanjem.

Stabla breskve su relativno kratkog vijeka u usporedbi s nekim drugim voćkama. U nekim regijama voćnjaci se ponovo sade nakon 8 do 10 godina, dok u drugim drveće može zadovoljavajuće roditi 20 do 25 godina ili više, ovisno o njihovoj otpornosti na bolesti, štetočine i zimske štete. Ne podnose jaku hladnoću i ne mogu se uspješno uzgajati tamo gdje temperature obično padnu na -23 do -26 ° C (-10 do -15 ° F). S druge strane, ne rastu zadovoljavajuće kad su zime preblaga, a većini sorti je potrebno zimsko hlađenje da bi ih nagnali da puknu u rast nakon godišnjeg perioda mirovanja. Breskva dobro uspijeva na različitim vrstama tla, ali općenito najbolje uspijeva na dobro dreniranim pjeskovitim ili šljunkovitim ilovačama. Na većini tla breskva dobro reagira na gnojiva bogata azotom ili stajsko gnojivo , bez kojih se ne može postići zadovoljavajući rast. Stabla se obično orezuju godišnje kako bi se spriječilo da postanu previsoka; uspravni izdanci se orezuju natrag da bi prerasli bočne boce kako bi se stvorilo drvo koje se širi i održalo otvoreno sunčevoj svjetlosti.