Zdravlje

3 dokazane zdravstvene blagodati tamne čokolade

Tamna čokolada puna je hranjivim sastojcima koji mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje. Napravljen od sjemena kakaovog drveta, jedan je od najboljih izvora antioksidansa na planeti. Studije pokazuju da tamna čokolada (ne šećerno sra***) može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ovaj članak prikazuje 7 zdravstvenih blagodati tamne čokolade ili kakaa koje podupire znanost.

Vrlo hranjivo

Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa, tada je zapravo prilično hranjiva. Sadrži pristojnu količinu topivih vlakana i prepuna je minerala.

Pločica tamne čokolade od 70 grama sa 70–85% kakaa sadrži ( 1 ):

  • 11 grama vlakana
  • 67% RDI za gvožđe
  • 58% RDI za magnezijum
  • 89% RDI za bakar
  • 98% RDI za mangan
  • Takođe sadrži puno kalijuma, fosfora,
    cinka i selena

Naravno, 100 grama (3,5 unci) je prilično velika količina i nije nešto što biste trebali svakodnevno jesti. Uz sve ove hranljive sastojke dolazi i 600 kalorija i umjerene količine šećera .

Iz tog razloga, tamnu čokoladu najbolje je konzumirati umjereno.

Profil masnih kiselina u kakau i tamnoj čokoladi je takođe odličan. Masti su uglavnom zasićene i mononezasićene, s malim količinama polinezasićenih masti.

Sadrži i stimulanse poput kofeina i teobromina, ali malo je vjerojatno da će vas držati budnima noću jer je količina kofeina vrlo mala u odnosu na kafu.

Moćan izvor antioksidansa

ORAC je kratica za „sposobnost apsorpcije radikala kisika“. To je mjera antioksidativne aktivnosti hrane.

U osnovi, istraživači postavljaju gomilu slobodnih radikala (loših) prema uzorku hrane i vide koliko dobro antioksidanti u hrani mogu “razoružati” radikale.

Biološka važnost ORAC vrijednosti dovodi se u pitanje jer se mjeri u epruveti i možda neće imati isti učinak na tijelo.

Međutim, vrijedi spomenuti da su sirovi, neprerađeni zrna kakaa među hranom koja je najbolje ocijenjena i koja je testirana.

Tamna čokolada sadrži organska jedinjenja koja su biološki aktivna i djeluju kao antioksidanti. Među njima su polifenoli, flavanoli i katehini.

Jedno istraživanje pokazalo je da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativnog djelovanja, polifenoli i flavanoli nego bilo koje drugo testirano voće, koje uključuje borovnice i bobice acai.

Može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak

Flavanoli u tamnoj čokoladi mogu stimulirati endotelij, sluznicu arterija, da proizvode dušikov oksid (NO).

Jedna od funkcija NO je slanje signala arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i time smanjuje krvni pritisak.

Mnoga kontrolirana istraživanja pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su učinci obično blagi.

Međutim, jedno istraživanje na ljudima s povišenim krvnim pritiskom nije pokazalo nikakav učinak, pa sve to uzmite s rezervom.