Zdravlje

Vitiligo – bolest koja se može pojaviti svugdje i svima

Vitiligo je autoimuna bolest koju podrazumijeva gubitak kožnih melanocita, koji uzrokuju stvaranje različito velikih područja depigmentacije kože. Autoimune bolesti nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u tijelu. Do njih dolazi kada imunološki sustav “zakaže” i nema dovoljnu mogućnost zaštite organizma od raznih patogena. Vitiligo ili leukodermija je jedno od najčešćih kožnih oboljenja i pripada grupi hipopigmentacijskih poremećaja.

Najčešće ćete vitiligo prepoznati ukoliko pogledate slike u galeriji.

Uzrok vitiliga

Pojavu depigmentiranih žarišta na koži uzrokuje uništenje pigmentnih stanica (melanocita) u epidermisu. Postoji više teorija o uzrocima i mehanizmu uništenja melanocita, koje se međusobno dopunjuju, ali nijedna nije razjašnjena u potpunosti. Određeni provocirajući čimbenici poput emocionalnog stresa, sunčanih opeklina te ponavljanjih trauma mogu utjecati na neposrednu pojavu bolesti, piše Plivazdravlje.

Gdje se pojavljuje vitiligo

  • Koža oko očiju i usta
  • Oko pupka
  • Na leđima i prsima
  • Ekstenzorne strane ruku i nogu
  • Laktovi
  • Koljena
  • Genitalna regija

Koga pogađa vitiligo?

Vitiligo se najčešće pojavljuje kod osoba mlađe životne dobi, između 10. i 30. godine života, ali je moguća pojava u bilo kojoj životnoj dobi. Procjenjuje se da zahvaća  1% stanovništva.

Liječenje vitiliga

Ponekad, pogotovo kod osoba vrlo svijetle puti liječenje nije potrebno. Ali, obzirom da je koža bez pigmenta potpuno nezaštićena od sunca, vrlo lako se dobiju opekline. Zato je potrebna primjena sredstava s visokim zaštitnim faktorom, SPF. Moguća je i primjena kamuflirajućih vodootpornih sredstava prilagođenih za vitiligo.

No, na internetu se pojavilo dosta krema i ulja koji pomažu kod vitiliga. Ipak, izdvojili bismo NEVITIL prirodnu kremu koja efikasno vraća prirodnu boju kože na mjestima gdje su se pojavile bilje mrlje. Nevitil krema sadrži biljne sastojke koji prodiru kroz pore na koži i stimulišu melanocite na proizvodnju melanina, hormona zaduženog za pigmentaciju. Nevitil krema bezbijedna je za upotrebu, mogu je koristiti djeca, trudnice i dojilje.

Tagovi