bijeli luk i limun
Zdravlje

Antibiotici iz prirode

Antibiotici iz prirode su vremenom postali popularni jer mogu da spriječe rast i razmnožavanje bakerija, a mogu ih i u potpunosti istrijebiti iz našeg organizma. Za razliku od “hemijskih” antibiotika, ovi antibiotici koje možemo da pronađemo u prirodi ne uništavaju dobre bakterije koje su neophodne za pravilan i dobar rad naše probave.

U nastavku ćemo vam donijeti nekoliko jako dobrih antibiotika koje možete da pronađete u prirodi.

1. Ulje divljeg origana

Za ulje divljeg origana se kaže da ima mnogo pozitivnih uticaja na ljudsko zdravlje, a čak su i provedene različite studije o uticaju, te su dobiveni ohrabrujući rezultati. Ulje divljeg origana djeluje kao antioksidans, čuva stanice od štetnog djelovanja slobodnih kisikovih radikala. Istraživanja univerziteta Georgetown pokazala su da se ulje origana s infekcijama nosi jednako učinkovito kao i klasični antibiotici, piše Alternativa za Vas.

2. Bijeli luk

Bijeli luk sadrži niz spojeva koji imaju iznimno koristan učinak na ljudsko zdravlje. Jedna od najvažnijih tvari je alicin, tvar koja dokazano ima:

  • antibiotsko djelovanje
  • antifungalno djelovanje
  • antiparazitsko djelovanje
  • antivirusno djelovanje

3. Korijen đumbira

Đumbir, nevjerojatno raznovrsna biljka, može se jesti svjež, u prahu ili osušiti kao začin. Također ga možeš konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsulu, pastilu ili tinkturu. Đumbir pomaže smanjiti mučninu, gubitak apetita i mučninu kod vožnje. Kao antibiotik djeluje kao snažno protuupalno te sredstvo za ublažavanje boli opće namjene, piše Miss7.

4. Propolis

Propolis nastaje preradom biljnih sokova koje pčele sakupljaju s biljaka. Propolis se odavno koristi kao prirodni antibiotik. On štiti od bakterija i jača imunitet. Za razliku od farmaceutskih antibiotika, propolis deluje i na viruse. Propolis pomaže i u lečenju kašlja, upale grla, sinusa i krajnika.

5. Kadulja

“Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste kadulja?”, pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već hiljadama godina koristila kao antibiotik.
Kadulja (Salvia officinalis) je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe.

6. Ljuta papričica

Cayenne papričica je važan dio azijske historije kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. Ovaj vrlo jednostavan začin ljutog, ali diskretnog ukusa slaže se s mnogim jelima i desertima, a najčešće se koristi sušen ili u obliku praha. U kineskoj medicini cayenne papričica je cijenjena kao sredstvo protiv bolova.