Voće

Pomelo

Šedok je najveće od sveg citrusnog voća. Može biti okruglog ili ovalnog oblika, pravilne glatke ili naborane kore. Boja mu također može biti, ovisno o podvrsti, zelena do žuta. Kada kažemo najveći, ovo su mjere – 10 do 30 cm veličine i čak do 3 kg težine. Meso iza dosta debele kore je žućkasto do crveno, a slatko gorki okus podsjeća na grejpfrut. Pomelo je porijeklom iz Južne Azije, a danas se uzgaja najviše u tropskim krajevima. Na našem i zapadnom tržištu uglavnom se može naći zapravo hibrid pomela i grejpfruta glatke, sjajne kore.

Osim kao voćka za jelo, može dobro pristati i uz neke miješane salate s povrćem. Kora šedoka koristi se slično ostalim citrusima za kandiranje. Vrlo aromatični cvijet također se koristi za izradu parfema, potpurija i aromatičnih mirisnih ulja.

Primjer jedne vrste uzgoja šedoka

Koštice oprati i dobro osušiti. Ne saditi odmah, nego nakon 2 – 3 mjeseca. Nesmije biti na vlažnom mjestu. U staklenku staviti toplu vodu te sjemenke držati 24 – 48 sati. Nakon toga staviti kokos-humus u vruču vodu i držati ga 5 – 10 min. Kada kokos-humus nabuja u njega upikiramo sjemenke i sve to staviti u prozirnu plastičnu visoku posudu te zatvoriti prozirnim plastičnim poklopcem. Svaki drugi dan prozračiti tj., skinuti poklopac na 2 – 3 sata. Obratiti pozornost na kokos-humus te zaliti ga mlakom vodom ako je suh. Kada klice budu do 7 cm visine, presađuje se sve u posudu za cvijeće. Koristi se supstrat za kaktuse. Kada ojača korijen i stabljike dosežu 15 – 20 cm visine, biljka se može razdvojiti u posebne posude s pjeskovitom zemljom. Stabljika se treba cijepiti u prvoj ili drugoj godini i može se upotrijebiti drvo istog ploda.