kasalj
Recepti

Najbolji prirodni lijekovi za kašalj

Tokom zimskih mjeseci kod mnogih osoba se pojavi kašalj. Kašalj je često uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama. Uz kašalj mogu se javiti i drugi simptomi kao što je začepljen nos, upala grla, kihanje,povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima.

Prirodni lijekovi za kašalj

Narodna medicina nudi velik broj prirodnih lijekova koji će vam pomoći u liječenju kašlja. Sigurni smo da će neki od navedenih prirodnih lijekova protiv kašlja biti od velike pomoći vama i vašim ukućanima. Napominjemo da za ove prirodne lijekovi protiv kašlja koji sadrže med obavezno koristite pravi organski med.

Sada krednimo redom sa nekim od najboljih prirodnih lijekova protiv kašlja.

Sirup od meda i limuna za liječenje kašlja

Sa obzrim da se odavnina med koristi za liječenje kašlja, ovaj jednostavni recept će vam sigurno pomoći da ublažite kašalj.

Biti će vam potrebno: 150 ml meda,50ml kokosovo ulja (ako nemate kokosovog ulja onda možete koristiti maslinovo ulje), 50 ml svježeg iscjeđenog soka od limuna.

Sve sastojke pomiješajte u lonac i grijte do tačke vrenja. Nakon toga dobivenu smjesu ulijte u galon i ostavite u hladnjaku. Ovu smjestu možete koristi samo tri sedmice.

Uzimajte jednu žilicu ovoga sirupa protiv kašlja tri puta dnevno.

Mješavina meda i crvenog luka protiv kašlja

Jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv kašlja je mješavina meda i luka. Koristi se od davnina i učinkovita je u liječenju najtežeg kašlja. Neki narodni travari preporučuju ovaj lijek i za djecu.

Za pripremu će vam biti potrebno: 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine, 125 grama meda.

NAČIN PRIPREME:

1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (da nije aluminijski). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2. Upalite štednjak na laganu vatru i pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku sa poklopcem i držite ga u hladnjaku.
Sirup crvenog luka i meda uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Doza: 1 žličica za djecu do 10 godina te 1 žlica za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

Sirup od lovorovog lista protiv kašlja

Jedan od narodnih lijekova protiv kašlja se pravi od lovora. Jako je djelotvoran protiv suhoga kašlja.
Potrebno vam je:6 listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašika šećera (najbolje je koristiti smeđi, muscovado šećer), 1 limun

Priprema sirupa protiv kašlja

akuhajte u posudi vodu. Dodajte lovor i kuvajte poklopljeno od 6 – 10 minuta.
Izvadite listove lovora, uspite u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umiješajte šećer i iscijedite cijeli limun. Dobro promiješajte i pričekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno.

Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvijek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.

Napomena:
Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko dana.
Može se uzimati topao i hladan.

Tagovi