Recepti Zdravlje

6 dokazanih prednosti bijelog luka

Moderna nauka nedavno je potvrdila mnoge od ovih blagotvornih učinaka na zdravlje. Evo 11 zdravstvenih prednosti bijelog luka koje su podržane ljudskim istraživanjima.

1. Bijeli luk sadrži spojeve s moćnim ljekovitim svojstvima

Bijeli luk je biljka iz porodice Allium (luk).

Usko je povezan s lukom, lukom i porilukom. Svaki segment lukovice bijelog luka naziva se klinčićem. U jednoj lukovici postoji oko 10–20 karanfilića, dajte ih ili uzmite. Bijeli luk raste u mnogim dijelovima svijeta i popularan je sastojak u kuhanju zbog snažnog mirisa i ukusnog okusa.

Međutim, tokom drevne istorije bijeli luk se uglavnom koristio za njegova zdravstvena i ljekovita svojstva. Njegovu upotrebu dobro su dokumentirale mnoge velike civilizacije, uključujući Egipćane, Babilonce, Grke, Rimljane i Kineze

Znanstvenici sada znaju da većinu njegovih zdravstvenih blagodati uzrokuju sumporni spojevi koji nastaju kada se češanj bijelog luka usitni, usitni ili sažvače. Možda je najpoznatiji od njih poznat kao alicin. Međutim, alicin je nestabilno jedinjenje koje je nakratko prisutno u svježem bijelom luku nakon što je izrezano ili usitnjeno

Ostali spojevi koji mogu igrati ulogu u zdravstvenim koristima bijelog luka uključuju dialil disulfid i s-alil cistein. Spojevi sumpora iz belog luka ulaze u tijelo iz probavnog trakta i putuju po cijelom tijelu, gdje ostvaruju svoje snažne biološke učinke.

2. Bijeli luk je vrlo hranjiv, ali ima vrlo malo kalorija

Kalorija za kaloriju, beli luk je neverovatno hranjiv.

Jedna karanfilić (3 grama) sirovog belog luka sadrži

  • Mangan: 2% od dnevne vrijednosti (DV)
  • Vitamin B6: 2% DV
  • Vitamin C: 1% DV
  • Selen: 1% DV
  • Vlakna: 0,06 grama
  • Pristojne količine kalcijuma, bakra, kalijuma, fosfora, gvožđa i vitamina B1

Ovo dolazi s 4,5 kalorija, 0,2 grama proteina i 1 gramom ugljikohidrata.

Bijeli luk sadrži i tragove raznih drugih hranjivih sastojaka. U stvari, sadrži malo gotovo svega što vam treba.

3. Bijeli luk se može boriti protiv bolesti, uključujući prehladu

Poznato je da dodaci bijelom luku pojačavaju funkciju imunološkog sistema. Jedno veliko, 12-sedmično istraživanje otkrilo je da je dnevni dodatak belog luka smanjio broj prehlada za 63% u odnosu na placebo.

Prosječna dužina simptoma prehlade također je smanjena za 70%, sa 5 dana u placebo grupi na samo 1,5 dana u skupini češnjaka.

Drugo istraživanje pokazalo je da je velika doza ostarjelog ekstrakta bijelog luka (2,56 grama dnevno) smanjila broj dana bolesnih od prehlade ili gripe za 61%.

4. Aktivne smjese u bijelom luku mogu smanjiti krvni pritisak

Kardiovaskularne bolesti poput srčanog i moždanog udara najveće su svjetske ubojice. Visok krvni pritisak ili hipertenzija jedan je od najvažnijih pokretača ovih bolesti. Studije na ljudima otkrile su da dodaci belog luka imaju značajan utjecaj na smanjenje krvnog pritiska kod ljudi s visokim krvnim pritiskom.

5. Bijeli luk poboljšava razinu holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bijeli luk može smanjiti ukupni i LDL holesterol.

Za one sa visokim holesterolom, dodaci belog luka smanjuju ukupan i / ili LDL holesterol za oko 10-15%.

Gledajući posebno LDL („loši“) i HDL („dobri“) holesterol, čini se da beli luk snižava LDL, ali nema pouzdan učinak na HDL.

Visoki nivoi triglicerida još su jedan poznati faktor rizika za srčane bolesti, ali čini se da beli luk nema značajnih efekata na nivo triglicerida.

6. Bijeli luk sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti i demencije

Oksidativna oštećenja slobodnih radikala doprinose procesu starenja.

Bijeli luk sadrži antioksidanse koji podržavaju zaštitne mehanizme organizma od oksidativnih oštećenja.

Pokazalo se da visoke doze dodataka belog luka povećavaju antioksidativne enzime kod ljudi, kao i da značajno smanjuju oksidativni stres kod onih s povišenim krvnim pritiskom.