Zdravlje

Kako sam liječio diskus herniju bez odlaska na operaciju?

Pozdrav svim čitaocima ovog teksta, svim onima koji traže rešenje za lečenje diskus hernije i pokušavaju da izbegnu operaciju.

I ja sam bio u vašoj situaciji i znam kako je zamoran i naporan taj probadajući bol, trnjenje duž noge i ruke, gubitak osećaja u ekstremitetima…

Bio sam uplašen kada sam osetio da se bol pogoršava, da lekovi ne pomažu, da mi je sve teže da podnosim bol, a pokreti postaju ograničeni. Na kraju sam morao da posetim lekara opšte prakse, uradim pretrage i dobijem konačnu dijagnozu – diskus hernija kičme.

Operacija kičme mi je zvučala strašno, kao i to da se stanje može pogoršati ako ozbiljno ne pristupim lečenju. To me je navelo da odem kod fizijatra i započnem tretmane u fizioterapeutskom centru.

Šta je zapravo diskus hernija?

Diskus hernija nastaje u slučaju da jedan od diskusa pukne ili isklizne iz svog ležišta, a kičmeni pršljenovi ostanu bez prirodnih amortizera zbog čega se bol javi, a razvijaju brojne druge degenerativne bolesti ili upale kao što je istegnuće ligamenata ili išijas jtj .uklještenje nerava.

Ja sam u početku osećao samo bol pri pokretu, ali se situacija pogoršavala pa je bol bila prisutna i u stanju mirovanja, a naročito me brinulo to što sam osećao da se bol spušta niz nogu i da ne mogu da budem siguran gde je konkretan problem.

Da napomene, imam preko 40 godina, zbog prirode posla već dve decenije u glavnom sedim, a sportom sam se bavio samo u mlađem dobu. Sve je to ostavilo posledice na moje zdravlje iako pravi uzrok diskus hernije nisam utvrdio.

Kako se leči diskus hernija bez operacije?

Lekari su mi u početku uključili analgetike i terapije kojima sam se znatno resio bola, ali su me upozorili da je to samo deo rešenja i da prava terapija tek sledi.

Svaki pacijent dobija drugačiju terapijsku proceduru, a to su sve fizijatrijski protokoli kojima se leči diskus hernija bez operaciju pa su i meni propisali terapiju – ultrazvuk, elektroterapiju, a dosta mi je pomogao trakcioni sto i magnetna terapija.

Fizioterapija je mnogo obimnija od ovih procedura pa će nekome pomoći drugačija kombinacija, ali meni je ovakva terapija prijala.

Cilj je da se osnaže mišići i stvori veći prostor među pršljenovima tako da se pruži adekvatna potpora kičmi i rasterete pršljenovi od trenja. I zaista sam osetio rezultate tako da je diskus hernija bez operacije ipak bila pod kontrolom.

Sledeći korak je bila prevencija koja je jednako važna kao sistem lečenja.

Prevencija razvoja diskus hernije

U fizioterapeutskom centru sam dobio savete za svakodnevno ponašanje tako da ne ugrožavam zdravlje kičmenog stuba i progresiju bolesti.

Podrazumevalo se da uvedem zdravu ishranu i umerenu fizičku aktivnost da bi izgubio kilograme, a važno je bilo i da se trudim da svaki pokret izvodim pravilno tako da se ugrožava kičmeni i uz jačanje leđnih mišića nastavim dobar put ka životu bez bola.

Naravno, čekaju me i kontrole, ponovne terapije, ali je lečenje diskus hernije bez operacije itekako moguće.

Učite na mom primeru i pronađite odgovarajuću centar za fizioterapiju pa započnite sa lečenjem jer je to prvi korak ka zdravom životu.