Zdravlje

5 načina za smanjenje stresa

Može se reći da je stres bolest 21. veka. Naučnici ističu da nije reč o bolesti, već o kriznoj situaciji kao i odgovoru našeg ponašanja na isti. U svakom slučaju stres je stanje duha, psihe, napetosti i način prevazilaženja istog. Stoga vam u nastavku otkrivamo kako smanjiti stres kroz nekoliko primera i tako pokušati da vam damo odgovor kroz ovaj tekst.

Kako stres nastaje?

Usled neprijatnih, napetih situacija i kada je tenzija na visokom nivou, uz nemogućnost manipulisanja situacijom javlja se stres, kog može izazvati i izuzetno lepa prilika, lepa vest ili lep događaj. To je više stanje šoka, ali svakako ćete se potresti. Prvi simptom stresne situacije je bojaz, zatim panika, nelagoda i na kraju se se javlja ekscesna situacija.

Uticaj stresnih situacija na organizam

Uticaj je višestruk i često izuzetno nepovoljan. Ukoliko je stres hroničnog karaktera, odnosno ako se iz nekog razloga konstantno ponavlja, takvo stanje može ostaviti značajne posledice. Ako radite ili živite u atmosferi koja nije povoljna po vas i gde očekujete tenziju, vi u podsvesti očekujete i napete situacije, a to iščekivanje se isto može nazvati stresom. Kako smanjiti stres i kako on utiče na organizam, dva su najčešća pitanja, svake osobe kod koje je ova pojava karakteristična. Naime, stres ostavlja posledice kod najvećeg broja ispitanika na želudac, jer bol u želucu i stomaku može simulirati nastanak stresa. Zatim ostavlja posledice na nervni sistem, utiče na hipertenziju, izaziva napad panike, uslovljava razvoj mnogih fobija i slično.

Izdignite se iznad problema

Prvi i osnovni način za eliminaciju stresa jeste da učite da se izdignete iznad situacije. One osobe koje su podložne stresnim situacijama poželjno je da što ranije zatraže pomoć psihoterapeuta. Na taj način dobiće savet kako da se izdignu iznad stresne situacije. Da nauče da cene sebe, svoj rad i angažovanje. Da uspostave balans između primanja i selektovanja informacija i da generišu neprijatne informacije.

Razgovarajte

Napad panike se može u najvećoj meri sprečiti razgovorom. Zapravo razgovor ili konverzacija su drugi 2. način za uspešnu eliminaciju stresa. Napad panike osetićete tako što se u stresnoj situaciji gubi vazduh, počinjete da se gušite, osećate nelagodu u grudima, uplašeni ste i treba vam još slobodnog prostora oko vas. Ukoliko nađete osobu od poverenja, bez obzira da li je reč o prijatelju, partneru, detetu, roditelju ili pak nekoj sasvim nepoznatoj osobi. Pokušajte da pričate i da vaša trenutna osećanja i tugu izrazite u narativnom obliku. Na taj način sve ono što vas tišti izaći će napolje, a vi ćete se osećati bolje i zadovoljnije.

Izbegavajte „krizne“ situacije

Ako je vaš organizam podložan negativnom odgovoru na stresnu situaciju, pokušajte da izbegavate takozvane „krizne“ situacije. To ćete uspeti da eliminišete ili svedete na minimum posetu onih ljudi ili onih mesta koja negativno utiču po vas. Dobro je poznato da to nećete moći da ispoštujete u potpunosti, ali poželjno je da se potrudite da takve osobe ignorišete. Stručnjaci savetuju da negativni kontakti izvlače sve što je lepo i pozitivno u nečijem odnosu ili nekome i takvih kontakata se treba kloniti. U tom slučaju duh će vam biti bistriji, a zdravlje bolje.

Ugađajte sebi

Onda kada doživite neprijatnu situaciju izazvanu stresnim stanjem, ili čak blag napad panike, setite se da ste sami sebi na prvom mestu. Budite svesni vaših unutrašnjih vrlina i potencijala i ne dozvolite da vas, često bezlična osoba uništi ili slomi. U takvim slučajevima cenite i ugađajte sebi. Nakon takve situacije pokušajte da bar na trenutak meditirate, da vam se telo i duh odmore. Počastite sebe kafom ili kupite neku sasvim običnu sitnicu, jer darivanje ume da bude lek. Nemojte zaboraviti da uz sve to razgovarate i na taj način sasvim lako i brzo prevaziđete problem.

Čajevi/lekovi

Čajevi su optimalno i često izuzetno dobro rešenje da se umirite. Kada prolazite kroz težak period ili ste imali izuzetno tragičnu situaciju, popijte u miru i samostalno jednu šoljicu toplog čaja. Sredite misli nekoliko minuta, pa tek onda potražite pomoć u vidu razgovora. Sve češće se na tržištu nude i lekovi koji mogu smanjiti stres ili minimizirati napad panike. Ali za njihovu upotrebu potrebne su dublje analize i pomoć stručnih lica. U svakom slučaju stres je u sklopu svakodnevice, poželjno je pronaći sebe i način kako da se isti bezbolno prebrodi.