dojenje
Zdravlje

Dojenje i antibiotici: ono što trebate znati

Suočimo se s tim: htjeli vi to ili ne, mame koje doje ponekad se razbole. Kad se to dogodi, to uopće nije zabavno … jer nikad nije dobro vrijeme da se roditelj razboli , zar ne?

Iako nisu za sve bolesti ili medicinska stanja potrebna upotreba antibiotika , neke to zahtijevaju , uključujući infekcije uha ili sinusa, stomatološke zahvate ili mastitis .

Ako su vam tijekom dojenja propisali antibiotik, možda ćete biti zabrinuti zbog njegove sigurnosti. Hoće li lijek preći u vaše majčino mlijeko ? Da li je sigurno za vašu bebu? Ako određeni antibiotik koji ste prepisali nije siguran, postoje li sigurnije alternative?

Sva ova pitanja mogu stvoriti tonu stresa . To je razumljivo. Nastavite čitati odgovore na svoja pitanja.

Možete li sigurno uzimati antibiotike tokom dojenja?

U većini slučajeva antibiotici su sigurni za roditelje koji doje i njihove bebe.

“Antibiotici su jedan od najčešćih lijekova koji se prepisuju majkama i svi u određenoj mjeri prelaze u mlijeko”, objašnjava Akademija američke pedijatrije (AAP) . Istovremeno, AAP dodaje: „Generalno, ako bi se antibiotik davao direktno prerano rođenoj novorođenčadi ili novorođenčetu, tada je sigurno da ga majka uzima tokom dojenja.“

Pa šta ovo znači za vas i vašu dojilju?

Prvo, važno je imati na umu kako lijekovi uglavnom djeluju kada dojite.

Kao što objašnjava klinika Mayo , većina lijekova koji postanu prisutni u vašem krvotoku bit će prisutni i u vašem majčinom mlijeku. Međutim, količina vašeg mlijeka obično je niža od količine vaše krvi, a većina lijekova “ne predstavlja stvarni rizik za većinu novorođenčadi”.

Međutim, klinika Mayo također primjećuje da postoje izuzeci i kao takav, svaki lijek koji uzimate – uključujući antibiotike – treba pročišćavati kod bebinog pedijatra.

Pored samih lijekova, imajte na umu i druge čimbenike, uključujući koliko je stara vaša beba. Izloženost antibioticima predstavljat će veći rizik za nedonoščad i novorođenčad, za razliku od starijih i dojenčadi, objašnjava klinika Mayo.

I opet, ako je vaša beba mogla sigurno uzimati antibiotik, vjerojatno ga je sigurno uzimati tijekom dojenja.

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji se ne smatra sigurnim za vašu bebu, morat ćete odlučiti koliko je važno da uzimate lijekove.

Postoje li sigurne alternative? Koliko dugo morate biti na lijekovima? Možete li ” pumpati i odbacivati “, a zatim nastaviti dojiti?

Koji su antibiotici sigurni?

Ovo se pitanje često razmatra od slučaja do slučaja, ovisno o dobi, težini i ukupnom zdravlju vaše bebe – i uvijek uz konsultacije s djetetovim pedijatrom i pružateljem lijekova.

Međutim, klinika Mayo navodi nekoliko antibiotika koji se generalno smatraju sigurnim za dojilje, uključujući:

  • penicilini, uključujući amoksicilin i ampicilin
  • cefalosporini , kao što je cefaleksin (Keflex)
  • flukonazol (Diflucan) – ovo nije antibiotik, već uobičajeni antimikrobni lijek koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji nije gore naveden, najbolje je da razgovarate sa djetetom ili djetetovim pedijatrom. Šanse su da je antibiotik siguran ili da postoji sigurna alternativa.

Kakve efekte može imati uzimanje antibiotika tokom dojenja?

Osim zabrinutosti da bi antibiotik mogao štetiti dobrobiti vaše bebe, postoje i druge moguće zabrinutosti u vezi s upotrebom antibiotika kod dojilja.

Antibiotici djeluju tako što ubijaju bakterije u vašem tijelu – i bakterije koje vam nanose štetu i “dobre” bakterije koje vas održavaju zdravima. Kao takvi, antibiotici mogu izazvati određene neugodne situacije i za mame i za bebe.

Tagovi