bijelo meso file
Zdravlje

Bijelo meso – zdravo ili nezdravo?

Posljednja istraživanja pokazala su da za nivo holesterola u krvi nikakvu razliku ne pravi da li ćete jesti crveno ili bijelo meso, i pored toga što smo godinama slušali i čitali da je bijelo meso najbolji izbor za vaš organizam. Za holesterol, jeli biftek ili pileće bijelo meso isto vam je.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku došlo je do saznanja da bijelo i crveno meso povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi u jednakoj mjeri, povećavajući tako i rizik od srčane bolesti.

Šta je bijelo meso?

Bijelo meso se uglavnom odnosi na meso peradi koje je blijede boje prije nego što se skuha, poput pilećih prsa i ćuretine.

Takođe može da uključi i drugu živinu poput patke i guske. Tradicionalno se i riba naziva bijelim mesom, iako su određene vrste ribe poput lososa i tunjevine crvene boje. Sa druge strane, meso četveronožnih životinja poput govedine, svinjetine i jagnjetine smatra se crvenim mesom.

Što možete učiniti? Pa… naučnici kažu da bi najpametnije bilo da dominantan izvor proteina budu povrće, mliječni proizvodi i mahunarke.

U istraživanju je sudjelovalo više od 100 zdravih muškaraca i žena, starosti između 21 i 65 godina, koji su bili podijeljeni u dvije grupe, prva se hranila namirnicama bogatim zasićenim mastima, a druga namirnicama koje su dobri izvori nezasićenih masti.

Zatim su dobrovoljci podvrgnuti testu tri dijete: prva je bila zasnovana na crvenom mesu, druga na bijelom, a treća nije uključivala meso uopće.

Svaka od ovih dijeta trajala je četiri tjedna, a između njih bio je predviđen i period oporavka, tijekom kojeg su se ispitanici hranili na uobičajeni način, a prije svake faze ispitanicima je vađena krv.

Crveno meso u ovom slučaju bila je pretežno junetina, dok je izvor bijelog bila piletina.

Analize uzoraka krvi pokazale su da pozitivan utjecaj na zdravlje ima prehrana zasnovana na biljnim izvorima proteina, dok na nivo kolesterola na identičan način utječu crveno, odnosno bijelo meso.

U studiji se navodi da nisu pronađeni dokazi koji bi išli u prilog bijelom mesu, nauštrb crvenog, i da su opće preporuke da se prehrana zasniva pretežno na namirnicama biljnog porijekla.